CímlapsztorikEgészségünk

5 mesterséges édesítőszer, amivel az egészséged kockáztatod! Vigyázz, mivel édesíted meg az ételed!

Itt van fajtákra lebontva: valamelyik idegkárosodást okoz, míg más növeli a daganatok kockázatát… életmentő lehet ez a lista!

Édes élvezetek, amikért súlyos árat fizethet az egészséged

Napjainkra egyre inkább elterjedt az a nézet, hogy az egyes mesterséges édesítőszerek nem mindegyike olyan egészséges, mint azt korábban hitték róluk.

Vannak jó édesítőszerek, és kevésbé jók, ez utóbbiak lényegében a mesterséges anyagok felhasználásával készülő termékek.

Hirdetés

A természetes édesítőszerek, mint ahogyan a nevükben is benne van, természetesek, így egyáltalán nem jelentenek veszélyt ránk nézve, még eltúlzott mennyiségben sem.

Ellenben a mesterséges édesítőszerek, melyek sokszor éppen a fittség és egészség illúziójával próbálják becsapni az embereket.

Elvégre a zéró kólának is rengetegen bedőlnek, pedig semmi zéró nincs benne, és még csak nem is egészséges, de erről talán máskor…

Aszpartám

talán az egyik legelterjedtebb mesterséges édesítőszer, sokan csak fehér halálként hívják a szakmai berkekben. Legalábbis azok a tudósok, akik látják azt, hogy ténylegesen egészségkárosító hatásai vannak.

Íme néhány mellékhatás, amit az aszpartám okoz:

Látászavarok, szemfájdalom, fülcsengés, hallásgyengülés, epilepsziás görcsök, migrénes fejfájás, egyensúlyzavarok, memóriavesztés, állandó álmosság, végtagzsibbadás, részleges bénulás, remegés, depresszió, ingerlékenység, agresszió, álmatlanság, fóbiák, szapora szívverés, légzési nehézségek, hányinger.

ha nem elég még a felsorolásból, tudd, hogy nincs vége: hasmenés, véres széklet, hasfájás, nyelési fájdalom, bőrviszketés, kiütések, asztma, herpesz, tályog, menstruációs zavarok, a haj elvékonyodása, hajhullás, hirtelen súlyvesztés, fokozatos súlygyarapodás, fájdalmas vizelés, túlzott szomjúság, bedagadt lábak, visszafordíthatatlan agykárosodás, születési rendellenességek, gyomorfekély, ízületi fájdalmak.

Nátrium glutamát

A Mononátrium Glutamát egy különleges mesterséges édesítőszer és ízfokozó. Ma rengeteg mindenbe belekeverik, jelen van a zacskós levesekben és különféle konzervekben, de egyes előre elkészített kenyerekben, zsemlékben is.

A nátrium-glutamátot elterjedten használja az élelmiszeripar, megtalálható leveskockákban és –porokban, fűszerkeverékekben, készételekben, chipsekben, salátákban és dresszingekben.

Hirdetés

Egyes kutatások szerint nem kizárt, hogy kapcsolatba hozható a meddőséggel és bizonyos típusú enyhe agykárosodásokkal is, persze nagy mennyiségben fogyasztva, a szervezetben felhalmozódva.

Szukralóz

A szukralóz hajlamosít a cukorbetegségre, ezt egyre több tanulmány támastja alá. Az egészben az a legtragikomikusabb, hogy elvileg egy mesterséges édesítőszernek nem kellene ígfy “viselkednie” a szervezetben.

A szukralóz egészségkárosító hatásait bizonyító vizsgálatok száma egyre gyarapodik. A közelmúlt kutatásai azt mutatták ki, hogy ez a vegyi anyag hozzájárulhat a következő egészségügyi és környezeti problémákhoz.

Gyulladásos bélbetegségek: a New Jersey Medical School egyik kutatója azt vetette fel, hogy a szukralóz az irritábilis bélszindróma gyakoriságának globális mértékű növekedéséhez vezet, beleértve a fekélyes kolitiszt és a Crohn betegséget is. Egy “Mi tette Kanadát vezető országgá a gyulladásos bélbetegségek terén: lehet, hogy a szukralóz a bűnös?” című cikkben, a szerző, Xiaofa Qin leírja, hogy Kanada, ahol valaha a világon a legalacsonyabb volt a gyulladásos bélbetegségek előfordulási gyakorisága, mára a világon a legelsővé vált ebben a statisztikában, miután az első ország volt, amely 1991-ben elfogadta a szukralóz használatát több ezer termékben.

Károsítja a bélflórát és a gasztrointesztinális egészséget: Egy 2008-as vizsgálat kimutatta, hogy a szukralóz jóval kisebb mennyiségben történő adagolása patkányoknak, mint amit az amerikai FDA elfogadható napi bevitelnek megállapított, a következőt eredményezte: 1) a hasznos bélbaktérium széles skálájának csökkenése, 2) a széklet pH-jának emelkedése, 3) megnövekedett P-gp, CYP3A4, és CYP2D1 szint, ami a szájon át bevett gyógyszerek biológiai hasznosíthatóságának csökkenését jelenti.

Migrének: A Headache (Fejfájás) című szaklapban 2006-ban megjelent egy beszámoló, mely szerint az orvosoknak figyelembe kell venniük azt a lehetőséget, hogy a szukralóz migrénes fejfájást válthat ki.

Nátrium-benzoát

A benzoesav és a származékai allergiás vagy allergiaszerű tüneteket okozhatnak, különösen asztmában szenvedő, vagy a szalicilsavra és annak származékaira allergiás embereknél. Szalicilátok találhatók az aszpirinben (hatóanyag: acetilszalicilsav), valamint a természetben az ananászban, a narancsban, a sárgabarackban, az eperben, a grapefruitban, a málnában, a mézben, a ribizliben, a szőlőben és a citromban.

A benzoesav és a benzoátok a bélben felszívódnak, és egy bizonyos fehérjealkotó segítségével a vesében kiválasztódnak.

Hosszú ideig tartó magas fogyasztás esetén (20 napon túl 25 mg/testsúlykilogramm) a kísérleti alanyoknál bélrendszeri panaszokat, görcsöket és az idegrendszer károsodását figyelték meg.

Aceszulfám K

Az aceszulfám K szénből, hidrogénből, oxigénből, nitrogénből, kénből és káliumból álló vegyület.

Fehér kristályainak intenzív édes íze van, ami főzéskor és sütéskor is megmarad. Az aceszulfám mintegy kétszázszor édesebb, mint a háztartásokban alkalmazott cukor (szaharóz), vele ellentétben azonban a szervezet nem hasznosítja, és nem biztosít energiát.

Az élelmiszeriparban az aceszulfám K-t elsősorban csökkentett cukortartalmú élelmiszerekben használják önállóan, vagy aszpartámmal (E 951) ill. más édesítőszerekkel kombinálva. A kereskedelemben asztali édesítőszerként is forgalomban van. Cukortartalmú rágógumikban az aceszulfám K-t ízfokozóként is alkalmazzák.

Nem fényérzékeny, és csak nagyon magas hőmérsékleten kezd el bomlani – így sütött tészták ízesítésére is használható. Külföldi táplálkozási szakértők azonban sürgetik a betiltását, mivel állatkísérletek tanúsága szerint rákkeltőnek bizonyul.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!