CímlapsztorikÉrdekes világTudomány

7 dózisnyi oltóanyagot is ki lehet szedni egy ampullából egy nővér új módszerével

Az egész világot bejárta a megoldása, AZONNAL el kell kezdeni alkalmazni valamennyi országban.

Juttassuk el minél több emberhez, hátha az illetékesekhez is eljut!

Az eddigi öt-hat helyett akár hétdózisnyi oltóanyagot is ki lehet szedni a Pfizer–BioNTech-vakcina egy-egy ampullájából, írja a Reuters.

Hirdetés

Egy finn nővér, Sari Roos módszerének köszönhetően így az eddigieknél is többen juthatnak hozzá a koronavírus elleni oltóanyaghoz.

Bár eredetileg a Pfizer csak ötdózisnyi oltóanyag felszívását javasolta egy-egy ampullából, az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta, hogy egy speciális tű és fecskendő alkalmazásával akár hat adagot is kinyerjenek az üvegcsékből.

Roos „buboréktrükkjéhez” viszont a Reuters beszámolója szerint nincs szükség speciális felszívó eszközökre: a nővér az oltótűvel felszív némi folyadékot az ampullából, majd azt visszaengedi az üvegbe, hogy így megszabaduljon a fecskendőben lévő levegőtől. Ezután felvesz egy dózisnyi oltófolyadékot és egy kevés steril levegőt a vakcina üvegcséjéből.

Ennek köszönhetően egy-egy ampullából a lehető legtöbb oltóanyagot fel tudják használni.

A módszert már több nővér is alkalmazza Finnországban, és Dániában is hasonló módszerrel próbálnak minél több oltóanyagot kinyerni az ampullákból.

A technika persze nem egyszerű, és nem is működik minden egyes esetben – azonban így akár más vakcinák ampulláiból is több dózis nyerhető majd ki.

A tíz dózisra kimért Moderna- és AstraZeneca-ampullákból akár 12 adagnyi oltóanyagot is fel lehetne venni a technikával.

„Képzeld el, hogy te is azok közé tartozol, akiket ma beoltottak Helsinkiben – de a módszer nélkül még várniuk kellett volna.

Ezek az extra dózisok életeket mentenek”

Hirdetés

– mondta Roos a Reutersnek.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kövess minket Facebookon!

Ezzel egyúttal támogatod oldalunkat is.