Tudomány

72 másodpercig tartó rádiójel érkezett a Földre: idegen civilizáció üzenete lehet

A tudósokat sokkolta a jel, óriási vitákat robbantott ki, mert pont egy lakható exobolygóról érkezhetett. Megvannak a földönkívüliek és kapcsolatba is próbálnak lépni velünk?

72 másodperces rádiójel egy lakható bolygóról?

Egy 72 másodpercen át tartó keskenysávú rádiójel érkezett valahonnan a kozmoszból, mely számos tekintetben magán hordoz olyan apró jellemzőket, amik valószínűbbé teszik azt, hogy egy mesterséges jelsorozatról van szó, sem mint kozmkus “háttérzajról”.

A jel teljesen különbözött mindentől, amit észleltek a tudósok, éppen ezért azonnal felmerült, hogy egy földönkívüli üzenet lehet.

Hirdetés

A jel soha többé nem ismétlődött meg, még csak hasonlót sem tudtak rögzíteni azóta.

Ez a történelem legtitokzatosabb földön kívüli szignálja, és nem lehet kizárni, hogy egy lakható bolygóról küldték felénk.

A Hűha!-jelről kiderült, hogy honnan érkezhetett, és ez csak még titokzatosabbá és izgalmasabbá teszi az egészet.

Lakható bolygóról érkezett

Eddig is sejteni lehetett, hogy a Nyilas csillagkép felől érkezhetett, a teleszkóp két vevőkészüléke ugyanis éppen abba az irányba fülelt a nevezetes napon, de ennél pontosabban nem tudták azonosítani a jel forrását.

gészen mostanáig. Alberto Caballero csillagász ugyanis úgy döntött, hogy újra megvizsgálja a különös szignált, és lehetséges jelöltek után kutatva részletesen átfésülte az Európai Űrügynökség (ESA) Gaia műholdjának csillag-katalógusát. Talált is egy lehetséges jelöltet, egy tőlünk körülbelül 1800 fényévre ragyogó csillagot, amelyik zavarba ejtően hasonlít a mi Napunkhoz.

Akár ikertestvére is lehetne, mivel majdnem ugyanakkora az átmérője, ugyanolyan a hőmérséklete és a fényereje.

Márpedig ha így van, akkor könnyen előfordulhat, hogy lakható bolygó is kering körülötte.

Az is lehet, hogy valóban a Föld ikertestvéréről kaptunk egy rádiójelet – fejtegetik egyes csillagászok.

A jelsorozat mesterséges eredete

A leporellón bekarikázott jelsorozat kódja (6EQUJ5) a jelerősség változását mutatja. A szóköz 0-0,999 közötti intenzitást jelöl, 1-9 ennek megfelelő 1-9 erősséget, míg a 10 feletti intenzitású jeleket betűkkel jelölték (A=10,000-10,999 stb.) Az U (30,00-30,999 közötti jelerősség) a legmagasabb érték volt, amelyet a teleszkóp érzékelt.

Hirdetés

Megfejteni vagy összefüggést találni soha nem sikerült.

Ez azért is lehet akár, mert talán nem minden értéket sikerült a teleszkópnak érzékelnie, így az üzenet hiányos is lehet.

Egy földönkívüli civilizáció első üzenete

A szakértők egy része ténylegesen nem zárja ki azt, hogy egy földönkívüli üzenet lehet.

Ha ez így van, miért nem ismétlődött meg soha? Talán felénk csak egyszer sugározták, de az is lehet, hogy egy haldokló civilizáció utolsó segélykiáltása volt.

Ezt csak akkor tudjuk majd kideríteni, ha a jelforrás környékét távcsövekkel jobban szemügyre tudjuk majd venni.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.