Tudomány

830 millió éves marsi kristályban élőlények nyomait találták meg

Sokkoló bejelentés a földönkívüliekről.

A geológusok egy 830 millió éves kristály felnyitását tervezik, amelynek belsejében ősi élő mikroorganizmusok lehetnek.

A felfedezés arról árulkodik, hogy a földönkívüli élet nem csak mese, és egykoron akár a Marson is lehetett élet.

Hirdetés

A Geological Society of America tudósai a hónap elején tették közzé a kősókristályra vonatkozó eredményeiket.

Számításaik szerint a halitként is ismert kősó belsejében szerves szilárd anyagok találhatóak, melyek a prokarióták és az algák ősi sejtjei lehetnek.

„A felfedezés azt bizonyítja, hogy a sós lerakódási környezetből származó mikroorganizmusok több százmillió évig is jól megélhetnek a kősóban, amit egyébként kizárólag képalkotó módszerekkel lehet kimutatni.

A tanulmány hatással lehet egy idegen élet keresésére mind a földi, mind a földönkívüli eredetű üledékes kőzetekben” – olvasható a tanulmányban.

Kathy Benison, a Nyugat-Virginiai Egyetem geológusa megerősítette, hogy a tudósók hamarosan felnyitják a kristályt, hogy megerősítsék, a szerves objektumok valóban élnek-e.

„Kis kockák találhatóak az eredeti folyadékban, amelyből ez a só kinőtt. Meglepetésünkre ugyanakkor olyan formákat is észrevettünk, amelyek mikroorganizmusokra utalnak. E

zek még mindig életben lehetnek a 830 millió éves, jó állapotú mikroélőhelyen” – nyilatkozta.

Hozzátette továbbá, hogy már „évek óta tartanak a munkálatok, hogy megtalálják”, hogyan lehet több százmillió éves mikroorganizmusokat a „lehető legbiztonságosabb módon” visszahozni a modern világba.

A sejtek ugyanis elviekben nem képesek megfertőzni az embereket, és nem jelentenek veszélyt világunkra, a tudósok ugyanakkor nem vennének mérget arra, hogy ez valóban így is van.

Hirdetés

Bonnie Baxter, a Salt Lake City-i Westminster College biológusa, aki egyébként nem vett részt a tanulmány kidolgozásában, úgy gondolja, hogy Benison csapata bizonyítékot találhatott egy közel egymilliárd éves földönkívüli élet jelenlétére.

Egy évvel ezelőtt a NASA marsjárója már tanúskodott hasonló organizmusokról, miután olyan kőzeteket gyűjtött, melyek még akkor keletkezhettek, amikor volt folyékony víz a Marson.

A felfedezés Elon Musk terveinek talán pont kapóra jön, hiszen mindez azt sugallja, hogy a bolygó egykoron valóban élhető volt.

Forrás

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.