CímlapsztorikÉrdekes világ

9 megyére adtak ki érvényes riasztást: veszélyes lesz kint lenni

Az OMSZ kiadta a figyelmeztetést az ország valamennyi megyéjére. Mutatjuk a részleteket és hogy mi várható!

Az északkeleti megyékben még havazásra kell számítani, ott szerda éjfélig néhány centiméteres friss hóréteg is kialakulhat.

Szerdán felhős idővel indul a nap, de napközben északnyugat felől elkezd csökkenni a felhőzet és hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, az északkeleti tájakon marad a borongós idő.

Hirdetés

Egy csapadékzóna érkezik északnyugat felől, ami viszonylag gyorsan mozog, de a keleti vidéken estig kitart majd a csapadékhullás – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Elsősorban reggel, kora délelőtt helyenként átmeneti ónos/fagyott eső is előfordulhat, majd zömében esőre, záporra kell számítani, de az északkeleti megyékben végig havazás lesz a jellemző.

Ott szerda éjfélig néhány centiméteres friss hóréteg is kialakulhat. A többnyire mérsékelt déli, délnyugati szél egyre nagyobb területen nyugatira, északnyugatira fordul, megélénkül, egyes részeken meg is erősödik.

Az ónos eső miatt citromsárga, azaz elsőfokú riasztást adtak ki.
Ónos eső, fagyott eső eleinte a Dunántúl északi, északnyugati határában, a

Dunántúli-középhegységben és Pest megyében várható, később napközben nyugat felől fokozatosan Észak-Magyarországon is teret nyer a vegyes formájú csapadék a havazással szemben.

Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Vas és Veszprém megyékre elsőfokú figyelmeztetést adtak ki az ónos eső miatt.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán jobbára 4 és 10 fok között várható, de északnyugaton egy-két fokkal enyhébb, északkeleten pedig több fokkal hűvösebb idő valószínű.

Este tovább csökken a felhőzet, az ország nagy részén derült vagy gyengén felhős lesz az ég, azonban a Tiszántúlon felhős marad az idő. Helyenként pára, köd is képződhet. A felhősebb keleti tájakon kitarthat a csapadék, a Tisza felső részén még hószállingózás, ám délebbre haladva esőre kell számítani, hajnalra pedig mindenütt megszűnik a csapadéktevékenység. Az északnyugati helyenként élénk, erős lesz. A késő esti -3, +4 fokról hajnalra -5, +2 fok közé csökken a hőmérséklet.

Csütörtökön általában változóan felhős lesz az ég, több órára kisüt a nap, csak északkeleten lehet több a felhő. Napközben csapadék nem valószínű, de hajnalban, reggel északkeleten, keleten helyenként havazás, havas eső előfordulhat.

Hirdetés

Az északnyugati szelet több helyen élénk lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 6, 11 fok várható, de az Északi-középhegységben 2, 5 fokot mérhetnek.

Pénteken nyugat felől megnövekszik, helyenként meg is vastagszik a felhőzet, de az ország nagy részén csapadék nem valószínű, csak az északkeleti határnál lehet estefelé helyenként eső, havas eső. Hajnalban néhol ködfoltok képződhetnek.

Helyenként megélénkül a déli, délnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában +1 és -4 fok között alakul, de az északkeleti határvidéken hidegebb is lehet. Kora délutánra többnyire 6 és 11 fok közé emelkedik a hőmérséklet, de az Északi-középhegység térségében csak 1, 5 fok valószínű.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.