D-vitamin: hihetetlen hatása van a koronavírusra és más vírusokra
A tudósok egy Nobel-díjjal felérő felfedezést tettek: végig ez volt a kulcs?
Szervezetünkben a D-vitamin napfény hatására termelődik.
Az előttünk álló hónapokban az egészséges embereknek már tablettára sincs szükségük a megfelelő D-vitaminmennyiség fedezéséhez.
Magyarországon 10-ből 9 embernél alakul ki D-vitamin hiány.
Ugyanakkor a 4-5 évvel ezelőtti adatokhoz képest háromszorosára nőtt a D-vitamin szedésének mértéke hazánkban.
Ennek az az előnye, hogy ez a vitamin hozzájárulhat a szervezet betegségekkel szembeni védekezőképességéhez is.
A kapcsolódó vizsgálatokra utalva dr. Masszi Tamás ismertette, hogy az olyan populációkban, ahol alacsonyabb a D-vitamin szint, általánosságban magasabb a halálozási kockázat.
A felső légúti betegségek esetében pozitív hatása van a D-vitamin pótlásának.
A meghűlés, influenza és más enyhébb, felső légúti megbetegedésben szerepe lehet az alacsonyabb D-vitamin szintnek is.
Vagyis úgy tűnik, a D-vitamin véd a légúti fertőzésekkel szemben, és ismert az is, hogy a nyiroksejtekre, a kórokozó-ellenes fehérjék termelődésére is pozitív hatást gyakorol
– mutatott rá dr. Masszi Tamás.
Ebből következve feltételezhető, hogy a D-vitamin pótlása a COVID-19 fertőzéssel szemben is immunerősítő hatású lehet, ezt konkrét kutatás azonban még nem támasztja alá
– tette hozzá több szakorvos.
Ezt nem árt észben tartani.
Nem csak a jelenlegi koronavírus idején, hanem hosszú távon, ezzel ugyanis gyakorlatilag védetté válhatunk a vírusokkal szemben is.