CímlapsztorikTudomány

Világszerte megőrültek a patkány kolóniák: a tudósok nem értik, mi történik

Budapesten is várható, hogy megváltozik a rágcsálók viselkedése?

A szakemberek aggódnak, egyre nagyobb ütemben lepik el a városok utcáit.

A koronavírus-járvány következményeként az Egyesült Államok több nagyvárosában is új problémaként jelentkezett a patkányok növekvő aktivitása.

Hirdetés

A vendéglátóhelyek bezártak vagy házhoz szállításra tértek át, a lakosság is takarékosabban bánik az élelmiszerekkel, vagyis jelentősen lecsökkent a hulladék mennyisége, így a patkányok éhkoppra jutottak.

A következményeket innentől kezdve nem kell hosszasan ecsetelni.

A rágcsálók bátrabbá és agresszívabbá váltak, egyre többen húzódnak a városok környékéről is a belsőbb részekbe, közelebb merészkednek az emberekhez, a gyakori észleléseket pedig a lakosság invázióként éli meg.

Sőt, az éhezés miatt a patkányok körében megnőtt a kannibalizmus is.

Vita van arról, hogy Magyarország fővárosában is tetten érhető-e hasonló jelenség.

Budapesten a világ sok nagyvárosához mérten arányaiban is jóval kevesebb patkány él, így a fentiekhez hasonló tömeges agresszív viselkedéssel nem valószínű, hogy kellene számolni.

Az elmúlt hónapokban a populáció szokásos évszakos változását észlelték a szakemberek.

A legtöbb hazai nagyvárosban, így Budapesten is folyamatosan végzik a patkányok elleni beavatkozásokat, ezért kicsi az esélye az USA-beli helyzetek kialakulásának.

A patkányok foga erősebb a legtöbb általunk használt építőanyagnál. Sőt, szorgos „munkával” szinte bármire képesek.

Hirdetés

Átrágják az 1–2 mm-es fémet, a rosszabb minőségű betont. Ahol egy pici repedést is találnak, máris elkezdik kibővíteni, hogy kuckót, új útvonalakat, menekülési „kapukat” nyerjenek.

A másik jókora probléma az általuk terjesztett betegségek nagy száma: amihez a patkányok hozzáérnek, belekóstolnak, ürülékükkel bepiszkítják, máris fertőzhet.

Nagyjából 20–30 különböző kórokozót adhatnak át az embernek, a legjelentősebbek a leptospirózis (iszapláz), fonálférgek, kiütéses tífusz, patkányharapási láz, brucellózis és a szalmonella.

Attól viszont nemigen kell tartanunk, hogy egy patkány ránk támad, ezt csakis végső helyzetben teszi, ha sarokba szorítjuk…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!