CímlapsztorikÉrdekes világTudomány

Létezhet átjáró egy másik világba: kiderülhet a kozmosz legnagyobb rejtélye!

A tudósok már tudják, mit keressenek. Ha megtalálják, az újabb megdöbbentő felfedezésekkel jár majd.

Egy féreglyukba spirálisan belezuhanó fekete lyuk összetéveszthetetlen gravitációshullám-mintázatot produkálna – jósolják amerikai asztrofizikusok.

Ha ilyen hullámokat látnánk, az bizonyítaná az eddig csak feltételezett féreglyukak létezését, amelyek akár egy másik univerzumba is vezethetnek.

Hirdetés

A féreglyuk a relativisztikus kozmológia állatkertjének egyik legfurcsább – és egyelőre csak hipotetikus – szörnyetege.

A hivatalosan Einstein-Rosen hídnak nevezett, de az asztrofizikusok között is csak féreglyukként emlegetett spekulatív képződmény a téridő egymással nem érintkező pontjai között létesít összeköttetést, és az einsteini mezőegyenletek egy speciális megoldása megengedi a létezését.

A féreglyukat úgy képzelhetjük el, mint egy alagutat, amelynek két végpontja a téridő távoli tartományaiba nyílik, ezért aki vagy ami áthalad rajta, az akár térben, akár időben, akár egyszerre mindkettőben nagyon máshol találhatja magát, mint ahonnan indult.

A féreglyuk két kijárata közti távolság lehet térben csak pár méter, de több milliárd fényév is, időben pedig ki tudja, mennyi. És ami még hátborzongatóbb:

A féreglyuk túlvégén akár egy másik univerzumba is csöppenhetünk.

Így aztán ha bebizonyosodna, hogy a féreglyuk nemcsak valami fura hiba a matekban, hanem fizikai realitás, azzal egyszeriben az időutazás, az intergalaktikus kaland és az idegen univerzumok felkeresése a sci-fiből a valódi lehetőségek tartományába kerülne.

Az általános relativitáselmélet szerint, amely a gravitációt a téridő görbületeként írja le, a féreglyukak lehetségesek.

Ha viszont tényleg észlelnénk egyet, az egyben bizonyíték lenne egy furcsa anyagfajta létezésére is, amit még a fizikusok sem értenek.

Ennek az anyagnak negatív tömeggel kellene rendelkeznie, ugyanis ilyen anyag kell ahhoz, hogy a féreglyuk torka nyitva maradjon ahelyett, hogy magába roppanna.

Hirdetés

Ám negatív tömegű anyagot egyelőre senki sem ismer.

Sokak szerint a mostani tervezett megfigyelések mérföldkövek lehetnek az emberiség életében.

Ezzel ugyanis olyan dolgok tárulhatnak fel a kozmoszból, amik eddig láthatatlanok voltak: akár szó szerint.

A tudósoknak ugyanis lehetőségük nyílik a közeljövőben bizonyítékot találniuk arra, hogy léteznek-e átjárók más világokba.

Ha kiderül hogy igen – és ez a legvalószínűbb, mert más közvetett bizonyítékom már vannak – akkor az újraírhatja az egész létezésről, a valóságunkról alkotott képünket is.

A mi világunk ugyanis csupán EGY a sok párhuzamos világ közül…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!