Így készíts vegyszermentes házi ételízesítőt, fillérekből megvan és sokkal finomabb is!
Ha egyszer kipróbálod, mindig ezt fogod használni, mert egyszerű, gyors, és tényleg nagyon finommá tesz minden ételt.
Régen nagymamáink is így csinálták!
Az általunk javasolt recept nem tartalmaz vegyi anyagokat, az egészségre oly káros nátrium-glutamátot és nagy mennyiségű sót sem.
A vegeta egy univerzális élelmiszer-fűszer, amely a következőkből áll: legfeljebb 56 gramm asztali só, 15,5% szárított zöldség (sárgarépa, paszternák, hagyma, zeller, petrezselyemlevelek), ízjavítók (nátrium-glutamát E 621, dinátrium-inozinát E 631, cukor, fűszerek, kukoricakeményítő, festék (riboflavin E 101i).
A termék 100 grammja 164 kcal/697 kj energiát, valamint 8,5 g fehérjét, 32 g szénhidrátot és 0,5 g zsírt tartalmaz.
A vegeta vagy ételízesítő otthoni előkészítéséhez a következő összetevőkre lesz szükségünk:
- 5 sárgarépa;
- 3 petrezselyemgyökér;
- 3 paradicsom;
- 2 fehér hagyma;
- 2 paszternák gyökér;
- 2 paprika: egy piros és egy fehér;
- 1 csokor petrezselyem;
- 1 csokor zellerlevél;
- 1 lilahagyma;
- fél karalábé;
- fél zeller;
Elkészítése pofonegyszerű:
Mindenekelőtt tisztítsuk meg az összes zöldséget. Közben melegítsük elő a sütőt, és készítsünk elő egy sütőpapírral bélelt tálcát.
Erre fogjuk rátenni a zöldséget.
Vigyázzunk, hogy a sütőt csak maximum 100 C fokig melegítsük.
Reszeljük le az összes zöldséget egy reszelőn, majd helyezzük őket a tálcára és ne felejtsük el meghinteni egy kis sóval.
Helyezzük a zöldségeket a sütőbe és hagyjuk ott száradni őket kb. 4 órán keresztül.
Ha letelt az előírt idő, kapcsoljuk ki a sütőt, vegyük ki a zöldségeket, majd daráljuk le.
Az így kapott őrleményhez adjunk ízlés szerint sót, majd az egész készítményt tegyük jól zártható üvegekbe.
Az ételízesítővel teli üvegeket aztán helyezzük a hűvös és száraz kamra polcára, egészen a felhasználásig.