CímlapsztorikÉrdekes világTudomány

Erre a vércsoportra a legveszélyesebb: ők kerülnek lélegeztetőgépre! Fontos hogy tudjanak róla az emberek!

‼️A szakemberek fontos figyelmeztetést tettek közzé! Azt is elmondták, mikor, milyen tünetek esetén kell azonnal mentőt hívni, és milyen otthon is szedhető gyógyszerrel lehet kezelni a nem súlyos eseteket! Életmentő információk lehetnek!‼️

A kritikus vércsoport

Akik A- vagy AB-vércsoportúak, nagyobb eséllyel kerülnek lélegeztetőgépre a koronavírusos betegek közül, és ennek most már a tudományos magyarázata is ismert − mondta az InfoRádiónak Rusvai Miklós.

A víruskutató kifejtette, hogy a legújabb kutatások szerint a vörösvérsejtek felszínén lévő A-antigének a tüdő hámsejtjein is kifejeződnek, és miután ezt kissé megváltozott formában teszik, a vírus képes rákapcsolódni a molekulákra, jobban károsítva ezzel a szervet.

Hirdetés

EZ AZT JELENTI, HOGY A 0-S VÉRCSOPORTÚAKNAK KISEBB ESÉLYÜK VAN ARRA, HOGY SÚLYOSABBRA FORDULJON ESETÜKBEN A BETEGSÉG, ÍGY TEHÁT ALACSONYABB VALÓSZÍNŰSÉGGEL KERÜLNEK LÉLEGEZTETŐGÉPRE.

Milyen tünetekkor kell AZONNAL mentőt hívni

A szakemberek hangsúlyozzák: ha az otthon gyógyuló covidos betegek rosszul éreznék magukat, nem szabad az utolsó pillanatig várni az orvosi segítséggel.

Dr. Késmárky András házi- és sürgősségi orvos a brit mutáció esetén azt tapasztalta, hogy nemcsak fulladás esetén kell kórházba jutnia a koronavírusos betegeknek, ugyanis az új vírusvariáns több, veszélyes tünetet is képes produkálni.

A nehézlégzés és az erős szívverés mellett ilyen például:

  • a vérnyomácsökkenés,
  • a hosszabb ideig tartó hányás, hasmenés,
  • hallásvesztés,
  • erős szédülés,
  • illetve a tudatvesztés.

Ha ezeket tapasztaljuk, ne gondolkozzunk, azonnal hívjunk mentőt!

Milyen gyógyszerrel érdemes otthon kezelni a betegséget ha nem súlyosak a tünetek?

A lázat, ízületi- és izomfájdalmakat, fejfájást, köhögést csillapító gyógyszerek széles választékban kaphatók vény nélkül a gyógyszertárakban. Emellett, ajánlatos lehet bizonyos vitaminok (elsősorban C- és D-vitaminok), nyomelemek (főként cink és szelén) szedésére hangsúlyt fektetni.

Bármelyik hatóanyagú láz- és fájdalomcsillapító esetén követendő az előírásszerű adagolás, és tekintettel kell lenni arra, hogy bizonyos alapbetegségek esetén egyes hatóanyagok bevétele kerülendő.

Májbetegeknél kerülendő a paracetamol, vérképzőszervi problémák esetén ellenjavallt a metamizol, míg az acetilszalicilsav, ibuprofén, diklofenák és naproxen helyett érdemes más hatóanyagot választani, ha gyomor- vagy nyombélfekélyes, refluxbeteg vagy súlyos szív- és érrendszeri beteg az illető.

Leszögezendő, hogy nincs olyan fájdalom-vagy lázcsillapító, ami rontana a Covid-19 betegek állapotán. 2020 tavaszán, a pandémia első hulláma alatt felmerült annak a lehetősége, hogy az ibuprofén és a hozzá hasonló hatásmechanizmusú fájdalom- és lázcsillapítók (diklofenák, acetilszalicilsav, naproxen stb.) ronthatnak a Covid-19 betegek állapotán. Mára bebizonyosodott, hogy ez nem igaz.

Hirdetés
Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!