CímlapsztorikEgészségünkTudomány

Így tudod tesztelni, hatott-e a kínai vakcina – MINDENKI FIGYELMÉBE ajánljuk!

‼️Fontos, hogy minél többen tudjanak róla! Elmondták, mire figyelj, és mikor van “baj”…!‼️

A legegyszerűbb módszer a vérben lévő antitestek kontrollálása úgynevezett ELISA-tesztekkel.

Ezek lényege, hogy kimutatják a koronavírus tüskeférjéi ellen termelt antitesteket, magyarán jelzik, hogy az immunrendszer reagált-e az oltásra.

Hirdetés

A vizsgálat ára 10 és 20 ezer forint között mozog, a második dózis felvétele után 10-15 nappal érdemes elvégeztetni, és lehetőleg akkreditált laboratóriumban – a patikákban is kapható többféle gyorsteszttől ne várjunk a kérdés súlyának megfelelően precíz választ.

Az ember elvégezteti a tesztet, kap egy eredményt, de vajon milyen „antitestszám” jelent megnyugtató védelmet?

Különböző tesztek vannak forgalomban, a mérőszámok is eltérőek, más és más „-tól, -ig” értéket adnak meg.

Ökölszabályként annyit mondhatunk, hogy ha van kimutatható antitest, az már immunválaszra utal, a mennyisége szinte mindegy is.

Nem perdöntő, ha alacsony az arány, mert idővel még nőhet, amennyiben viszont egyáltalán nincsenek a szervezetben ellenanyagok, akkor „baj” van, mert így védettségről sem beszélhetünk.

Sok szakember azonban árnyalja a pozitív eredményt:

Általánosságban 10-1000 nemzetközi egységnyi antitest egy milliliternyi vérben már pozitív reakció, vagyis ezen belül minden érték, a 11 és a 999 is védettségre utal.

Ha ennél is több, az persze csak jó, a lényeg viszont, hogy ebben az esetben a „van antitest” és a „nincs antitest” fontosabb az arányoknál.

Vannak további lehetőségek is, egyes laborokban például végeznek olyan vizsgálatokat, ahol a vérmintát valós vírusokkal „eresztik” össze a kémcsőben, ezek – a neutralizációs mérések – nagyon pontos eredményt adnak, a különböző vírusváltozatokat is lehet így tesztelni, de természetesen meg kell fizetni az árát.

Hirdetés
Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!