Oltalomban részesült egy magyar húsleves-alapanyag: kitalálod melyik?
Óriási előrelépés: az Európai Bizottság uniós oltalomban részesítette.
A Hegykői petrezselyemgyökér elnevezést az Európai Bizottság uniós oltalomban részesítette.
A Hegykői petrezselyemgyökér termelése Magyarország nyugat-dunántúli területén, a Fertő-tó környékéhez, Hegykő és Fertőhomok településekhez köthető.
A Hegykői petrezselyemgyökér erőteljesen fűszeres íze és illata a Fertő-tó vidékére jellemző hűvös csapadékos időjárásnak, és az ennek következtében elhúzódó tenyészidőnek köszönhetően alakul ki.
Az üledékes, laza homoktalaj és a bakhátas művelés sima, elágazásmentes gyökérformát eredményez.
A zamatos “Hegykői petrezselyemgyökér” kiváló fűszerezője a magyar konyha ikonikus húslevesének
– írja a minisztérium.
A földrajzi árujelzők használata olyan eszköz az előállítók kezében, amely komoly gazdasági előnyt jelenthet.
Egy 2020 januárjában közzétett statisztikai elemzés szerint a teljes uniós élelmiszer- és italexport több mint 15 százalékát a földrajzi árujelzős termékek értékesítése teszi ki, amelyek eladási ára magasabb az ezzel nem rendelkező készítményekénél.