CímlapsztorikTudomány

Csodálkozunk hogy egyre több a rákbeteg: Abból alakul ki ahogy beszélünk, gondolkodunk és élünk

A híres neurológus megdöbbentő elmélete világíthat rá, miért van napjainkban annyi rákbetegség… Ha igaza van és ezeket betartanánk, rengeteg egészséges ember járna közöttünk!

Dumitru Constantin Dulcan neurológus 1981-ben írta az “Az anyag intelligenciája” című könyvét, amelyben a jövő drogjairól, és a stressz káros szerepéről beszélt. Elméletei igencsak megosztóak tudományos körökben.

Ennek elleére érdemesnek találtuk leközölni, mivel ha csak egy kis igazság van abban amit mond, már megvan a létjogosultsága.

Hirdetés

Melyek azok a mechanizmusok, amelyek kiváltják a betegséget a szervezetben, és a stressz milyen szerepet játszik a betegség kiváltásában?

A stressz sajnos nagyon káros. A stressz a test reakciója egy traumára, amely lehet fizikai, mentális, érzelmi. A stressz három alapvető szerkezeti elemre hat: az idegsejtre, a DNS-re és az immunrendszerre.

A stressz blokkolja a neurogenezist, az új idegsejtek képződését vagy az új kapcsolatok kialakulását. Napjainkban ezért is az egyik legpusztítóbb betegség az Alzheimer-kór.

A kromoszómák végein védő szereppel rendelkező fehérjék, úgynevezett telomerek vannak. A stressz hatására minden sejtosztódással ezek a telomerek lerövidülnek, és csökken az élettartamuk. Kutatások alapján bizonyítékot találtak arra, hogy, ha csökkentjük a stresszt az életünkben, és változtatunk az étrendünkön, akkor helyreállnak ezek a telomerek.

Az immunrendszer szerepe

Az öt percig tartó stressz, harag, düh akár öt-hat órán keresztül blokkolhatja az immunrendszer sejtjeit. Az immunrendszer a limfocitákat termelő sejtek és szervek rendszere, melyek védelmet nyújtanak a vírusokkal és baktériumokkal szemben, eltávolítják az elhalt sejteket.

Ha nem működik jól az immunrendszer az elhalt sejtek a szervezeten belül gyulladást, majd különböző betegségeket, pl. rákot is okozhatnak. A stressz felborítja az immunrendszer hatékonyságát.

Erős stresszhatásnak vagyunk kitéve

A rohamos ütemben fejlődő technológia számos előnyt nyújtott, viszont felülmúlta a biológiai alkalmazkodási ütemünket. Vessünk egy pillantást arra, hogy mi történik a médiában, a hírek nagy százaléka negatív.

És bármennyire is nem akarjuk, vagy nem vesszük észre, rossz hatást eredményez, hiszen azt látjuk, hogy mindenütt csak a szenvedés és a baj van.

Védelmi mechanizmusok!

De hogyan kerülhetjük el ezt a stresszt? Nagyon sok problémával kell szembenéznünk nap mint nap.

Hirdetés

Természetesen elképzelhetetlen, hogy ne legyen részünk semmilyen stresszben, de meg kell védenünk magunkat, el kell sajátítsunk egy számunkra hatékony stresszkezelési technikát.

Például, ha már előre tudod, hogy a főnök elégedetlen lesz valamivel, akkor már úgy állsz hozzá a dologhoz, hogy elméletben próbálsz egy védelmi falat felépíteni magad köré, és próbálsz közömbösen reagálni. Természetesen nem lehet teljesen elkerülni a stresszt, mert meghalnak, megbetegednek hozzánk közelálló személyek, és ezek olyan helyzetek, amikor nem lehet közömbösnek maradni.

De mit tehetünk konkrétan?

Mindannyiunknak erőfeszítéseket kell tennie a változás érdekében, mindenekelőtt azért, hogy ne hangsúlyozzuk a negatív dolgokat, mert azzal nem csak a külvilágot, hanem saját magamat is terhelem.

A változás saját magunkkal kezdődik. Szükségünk lenne társadalmi szinten a stresszkezelésre, de egyénileg is elkezdhetjük, és amikor már sikerült, akkor másoknak is beszélhetünk arról, hogy mitől vagyunk kiegyensúlyozottak, harmonikusak.

Forrás: Filantropikum.com

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!