CímlapsztorikÉrdekes világ

Jön a katasztrofális világválság, ami a 2008-asnál is rosszabb lesz

Világnyomor van készülőben, olyan, amit elképzelni sem tudtunk…

A világ a 2008-2009-es válsághoz hasonló léptékű pénzügyi katasztrófával szembesülhet az elmúlt 18 hónap során felhalmozódott problémák miatt, amelyek a kormányok által a járvány terjedésének leküzdésére hozott intézkedések melléktermékei.

Ezt állítja az Orosz Központi Bank, amely szerdán közzétette a monetáris politikai iránymutatások jelentéstervezetét.

Hirdetés

Az intézmény szerint a világgazdaság válsághelyzetbe kerülhet mind az országok birtokában lévő globális adósság növekedése, mind a gyenge pénzügyi stabilitással rendelkező vállalatok számának növekedése miatt.

A tervezet szerint a bank négy külön forgatókönyvet dolgozott ki a közeljövőre, egészen 2024-ig. Az úgynevezett “alaphelyzet” szerint a recesszió elkerülhető, mivel az országok elérik oltási céljaikat, és a fejlett gazdaságok a monetáris politika normalizálása felé tolódnak.

A másik három lehetséges forgatókönyv azonban határozottan zordabb képet fest. Az első esetben a járvány súlyosbodik, világszerte gazdasági összeomlást okozva.

A másodikban a járvány javul, de a járvány során felhalmozódott problémák jelentősen rontják a gazdasági helyzetet, ami az infláció növekedését okozza.

A harmadikban a fejlett gazdaságok monetáris politikájának normalizálódását a pénzügyi piacok ingatag dinamikája kíséri, ami a befektetők bizalmának hiányát okozza.

A három negatív forgatókönyv közül ez a legrosszabb, mondja a bank.

Oroszország gazdasága tartósan magas inflációtól szenved, amely jelenleg 6,5%-on áll, és a közelgő parlamenti választások előtt jelentős mértékben ronthat az ország életszínvonalán.

Júliusban az Orosz Központi Bank elnöke, Elvira Nabiullina elárulta, hogy az intézmény emelni fogja a kamatot, hogy az irányadó kamatlábat hozzáillessze az éves 6,5%-os inflációhoz, ezzel ösztönözve a megtakarítást és a hitelfelvétel visszaszorítását. A bank ezt a számot a nyilvánosan meghirdetett 4%-os célra szeretné csökkenteni.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!