CímlapsztorikMúltidéző

A maffia gyilkolta meg Kennedy-t! Kiszervezték a gyilkosságot az alvilágnak: megdöbbentő vallomások szivárogtak ki!

Vége a több évtizedes titkolózásnak és találgatásoknak. Ez politikai földcsuszamlást hozhat.

Az Egyesült Államok történelmének egyik legfájdalmasabb eseménye volt, amikor az akkori elnököt, John F. Kennedyt lelőtték egy dallasi rendezvényen.

A történtek óta már sokan latolgatták, hogy a feltételezett gyilkosnak, Lee Harvey Oswaldnak milyen indítéka lehetett a tettére, de a téma máig sok vitát szül. Egyesek azt állítják, a maffia akart bosszút állni, mivel az elnök felesküdött a szervezett bűnözés ellen, míg mások úgy vélik, a CIA, a Pentagon, Fidel Castro, a szovjetek, vagy épp Lyndon Johnson alelnök bérelt fel valakit, hogy megöljék.

Hirdetés

Azt már eddig is lehetett tudni, hogy sokak szerint a maffiának is köze lehetett a gyilkosság megszervezéséhez, ám a részletek eddig titokban maradtak. Nicholas Celozzi producer-forgatókönyvíró azonban, aki a hírhedt chicagói maffiavezér, Sam Giancana rokona, David Mamet rendezővel együttműködve most egy filmben szeretné bemutatni, miképp telt Kennedy utolsó 48 órája, illetve hogy milyen mértékben vállalt oroszlánrészt a maffia a volt elnök meggyilkolásában.

Sam Giancana Amerika-szerte építette ki bűnözőkből álló birodalmát, ami már-már Al Caponééval is vetekedett. Bár rengeteg maffiózó dolgozott neki, 1963 novemberében mégis a testvérét, Pepét – aki csak egy porszem volt a maffia gépezetében – kérte meg, legyen a sofőrje.

A többi gengszter ugyanis a városon kívül volt. Mint arról Pepe a későbbiekben tudomást szerzett, ezen férfiak Dallasba tartottak, hogy elvégezzenek egy munkát, amit Giancana bízott rájuk.

Pepe a bátyja villájában hallott beszélgetésekből tudta csak összerakni a képet, miszerint a feladatuk az volt, hogy segítsenek Lee Harvey Oswaldnak meggyilkolni John F. Kennedyt, majd gondoskodjanak arról, hogy eltegyék láb alól Oswaldot, mielőtt beköpné őket.

Mint arról Celozzi beszámolt a Daily Mailnek, Pepe mesélte el neki, miképp szervezte meg a maffia a „küldetést”. Bár Giancana csak kevés emberben bízott meg, közéjük volt sorolható a testvére is, ám ő mégis felfedte a gyilkosság részleteit.

Ahogy azt a film rendezője, David Mamet kifejtette, belsős információk birtokába jutottak Pepének köszönhetően. Így készülhetett el a 2 Days/1963 munkacímű alkotás.

Bár 1964-ben a gyilkosság ügyében vizsgálódó Warren-bizottság jelentése szerint Lee Harvey Oswald valószínűleg egymaga felelős a történtekért, 15 évvel később az Egyesült Államok merényletekkel foglalkozó bizottsága – amelyet az elnök és Martin Luther King halála körüli körülmények kivizsgálására hoztak létre –, arra a következtetésre jutott, hogy Kennedy valószínűleg egy összeesküvés áldozata lett.

Mint azt Pepe kifejtette, Roselli folyamatosan ezt kérdezgette tőle, látja-e még valaha, mivel tudta, hogy az ő világukban az ehhez hasonló, veszélyes küldetések gyakran ahhoz vezetnek, hogy az elkövetőket is likvidálják.

Pepe szerint Roselli feladata az volt, hogy lője le Kennedyt, ha Oswald elhibázná, míg Nicolettié volt a megtiszteltetés, hogy kiiktassa Oswaldot, amint meggyilkolta az elnököt. Oswald azonban azt követően, hogy lelőtte Kennedyt, elmenekült az épületből, és amikor látta, hogy Nicoletti és J.D. Tippit, egy korrupt dallasi rendőr az autóban várakozik, hogy felvegyék őt, elinalt. Követték, és végül egy órával később érték utol egy lakónegyedben. Celozzi elmondása szerint még egy szemtanú is volt, aki azt állította, két férfit látott ülni a kocsiban.

Hirdetés

Abból, amit Pepe elmondott nekem, tudom, hogy Nicoletti üvöltött Oswaldnak, szálljon be, mire ő azt mondta: ‘B.szd meg, te meg akarsz ölni’

– emlékezett vissza Celozzi.

Mivel Oswald hajthatatlan volt, Tippit, a zsaru kiszállt az autójából, ám Oswald rövid eszmecsere után lelőtte őt. Ahogy Pepe kifejtette, a férfi el akart szökni a helyszínről, ám Nicoletti üldözőbe vette. Több szemtanú is arról vallott, hogy két férfit láttak elmenekülni, ami tökéletesen egybevág a Pepe által elmondottakkal.

Nicoletti végül nem tudott lépést tartani Oswalddal, így futni hagyta őt. Pepe elmélete szerint, amikor Oswaldot letartóztatták és elkezdték kihallgatni, Sam Giancanának utolsó utáni lehetőségként be kellett vetnie Jack Rubyt, hogy pontot tegyen az ügy végére.

Ruby az információk szerint ugyan segédkezett a maffiának, de nem állt maffiózó hírében. Rákkal diagnosztizálták, és azt közölték vele az orvosok, már csak hat hónapja van hátra, így valószínűleg nem kellett neki kétszer mondani, hogy vállalja el a küldetést.

Bár a Warren-bizottság akkor még bevette, hogy hirtelen felindulásból cselekedett, ám az évekkel későbbi nyomozás már azt állapította meg, hogy erős maffiakapcsolatai voltak, illetve arra is rájöttek, hogy Oswald letartóztatása óta próbált közel férkőzni hozzá.

A bizottság álláspontja szerint a legvalószínűbb magyarázat a gyilkosságra az, hogy Jack Ruby a szervezett bűnözés jegyében szó szerint levadászta Oswaldot.

Ahogy azt Sam lánya, Bonnie megjegyezte, Pepe beszámolója az eseményekről 85 százalékban felel meg a valóságnak. Celozzi hozzátette, Francine – Bonnie nővére – elmesélte neki, miszerint emlékszik arra, hogy az apjuk éppen otthon volt, amikor lelőtték a volt elnököt, ami nagyon furcsa volt számára.

Francine kifejtette, hogy az apja és Pepe a tévét figyelték, mikor bejelentették Kennedy halálhírét, mire Giancana a testvére felé fordult, és ezt mondta:

Oké, rendben, menjünk. El van intézve.

Celozzi elmondása szerint Mamettel együtt igyekeznek a leghitelesebben átadni, hogyan is nézett ki az elnök utolsó 48 órája, azt viszont már a nézőkre bízzák, hogy hisznek-e a filmben elhangzottaknak.

Bár Kennedy meggyilkolása óta közel hatvan év telt el, ám az szinte biztos, hogy a teljes igazságot már nem tudhatjuk meg, addig is maradnak a találgatások.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!