CímlapsztorikEgészségünk

Reviczky Gábor kannabiszolajjal próbál kigyógyulni a rákból: elhallgatott gyógymód?

Ő is a kannabiszolajban hisz, amit állítólag a gyógyszerlobbi minden eszközzel próbált több ízben eltiporni a múltban, mert durva gyógyszeripari érdekeket jelenthetne, hiszen a szóbeszédek szerint a kemoterápia és az onkológia a legnagyobb biznisz a világon.

Reviczky Gábor a kannabiszben bízik

Reviczky Gábor színész egy interjúban beszélt arról, hogy alternatív gyógymódokkal is megpróbálkozik a rák elleni küzdelemben.

A színész azt is elmondta, hogy sugárkezelésre vár.

Hirdetés

Most a Best magazinnak arról beszélt: még nem tudni biztosan, milyen kezelést kap majd, de a kemoterápiát továbbra sem vállalja.

A színész legenda nemrég jelentette be, hogy daganatos megbetegedéssel küzd, de nem szeretné sugárkezelésnek alávetni magát.

Azt mondta, hogy a felesége több olyan készítményt is beszerzett, amely a felépülését segítheti, ezek közt vásárolt kannabiszolajat is, amely Reviczky szerint „egy fantasztikus, természetes csodaszer”.

Persze ebből is meg kell találni a jó minőségűt, én viszont kinyomoztam a tutit, amiben minden benne van, amire szükségem van!

– fogalmazott a színész.

A kannabiszolaj és a gyógyszerlobbi harca

A kannabiszolajjal kapcsolatban valóban igazak azok a legendák és szóbeszédek, hogy a múltban Amerikában egy időben üldözték és be is tiltották a használatát, holott azelőtt ott volt majdnem minden háztartásban.

Ezt egyes gyógyszeripari összeesküvés elméletek azzal magyarázzák, hogy a gyógyszerlobbi rájött: a kannabisz rengeteg betegség ellen hatásos lehet, de mivel Amerika-szerte megtalálható és kvázi ingyen hozzáférhető, nem lehet gyógyszerként szabadalmaztatni, magyarul nincs belőle haszon.

Ráadásul akkoriba jött ki több olyan gyógysezripari fejlesztés, melyekbe millió dollárokat öltek.

A kannabisz eszerint a teória szerint rosszkor volt rossz helyen és a gyógyszeripari érdekek elnyomták, majd kialakult a rákbiznisz, mely ma is az aranytojást tojó tyúkja az egészség-IPARNAK.

Hirdetés

Abban valóban van igazság, hogy az onkológia egy komplett iparággá nőtte ki magát. Rengeteg sugárterápiás eszköz, kemoterápiás szer, külföldéle vagyonba kerülő műtétek és kezelések egész sora várhat a minden szalmaszálba kapaszkodó, túlélni akaró betegekre, holott tudományosan bizonyított, hogy a kemoterápia területén közel 50 éve nem volt számottevő fejlődés.

A célzott kemoterápiákkal már némileg más a helyzet, de ezek sem csodaszerek.

Ellenben a kannabisszal kapcsolatban az utóbbi 10 évben elkezdett megenyhülni a gyógyszerlobbi, komoly rákellenes szerként kezdték el beharangozni.

Tényleg hatásos rákellenszer?

A kannabisz növényből kinyert CBD-olajok itthon egyfelől súlyos epilepsziával küzdő betegeken segítenek, miközben a kannabiszolajokat sokan univerzális csodaszerként kezelik.

Kalifornia és Colorado államban kísérleti jelleggel el is kezdték használni a kannabiszolajokat. A gyerekek pedig sokkal kevesebb epilepsziás rohamot kaptak, és sokat javult az életminőségük.

Ezen belül is a leghíresebb eset a tavaly elhunyt Charlotte Figi nevű kislányé volt, aki egy ritka betegségből fakadóan tolószékbe kényszerült, és akár heti 300 epilepsziás rohammal is meg kellett küzdenie, amely a beszédben is megakadályozta.

Miután az édesanyja elérte, hogy hatéves korában CBD-tartalmú kannabiszolajat kaphasson a lánya, az úttörőnek számító kezeléstől a heti 300 epilepsziás roham lecsökkent havi háromra.

Az esetet akkor nem csupán a hagyományos amerikai sajtó kapta fel, nagy karriert futott be a netes fórumokon és a közösségi oldalakon.

A cél nem a kábítószer-liberalizáció, hanem az, hogy a kannabiszt lehetőség szerint minél szélesebb körben állítsák a gyógyítás szolgálatába, hogy az epilepsziásokon túl a krónikus fájdalmakkal, daganatos megbetegedésekkel vagy épp szklerózis multiplexszel küzdők minél teljesen életet élhessenek.

A rákkal kapcsolatban a mai napig vizsgálatok folynak atekintetben, hogy mennyire hatásos.

Korai kísérletekben petricsészében valóban képes volt a kannabisz hatóanyaga elpusztítani a rákos sejteket, de az emebri szervezet ennél összetetebb és teljesen máshogy működik a kannabisz egy ilyen közegben.

A kannabiszban eddig 113-félét azonosítottak ezek közül, de vannak szintetikusan előállítható variációk is.

Az egyik leghíresebb ilyen egy spanyol eset volt, amikor különösen agresszív agydaganattal, glioblasztómával küzdő betegeket kezeltek nagy tisztaságú THC-vel, egyenesen az agyukba juttatva a szert.

A páciensek nagy része pozitívan reagált a kezelésre, de egy éven belül mind meghaltak.

Az eredmény mégis kedvező volt, mivle jelentősen javultak a betegek életkörülményei.

Ezért alapvetően van valamiféle eredménye, vagyis mindenképpen érdemes tovább folytatni a kutatást.

És persze van egy csomó kérdés, amikre egyelőre nincs válasz. Nem tiszta, hogy melyik kannabinoidnak, milyen dózisban használva, milyen típusú daganat ellen lehet jótékony hatásuk.

Problémás a hatóanyag eljuttatása a tumorhoz: a kannabinoidok a felépítésükből adódóan nem oldódnak jól vízben, és a szövetekben nem igazán tudnak mozogni – vagyis kénytelenek vagyunk invazív módszerrel a célhoz juttatni, konkrétan beinjekciózni a daganatba.

Ezek még mind a következő 1-2 év kutatásainak fő kérdése lesznek.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!