CímlapsztorikEgészségünk

Egészségre káros: ezeket az E-számokat keresd a címkéken, ha jót akarsz magadnak

Ideje kitakarítani a káros ételeket az étrendedből, és az egész életedből!

Ahhoz, hogy az ember komoly elhatározásra jusson, és képes legyen ténylegesen elhagyni, fel kell tudnia ismerni azt, hogy mit szabad fogyasztani, és mit nem. Miben vannak káros anyagok, és miben nem.

Most a legelső, amit érdemes elhagyni, vagy nagyon körültekintőnek lenni vele, az a mesterséges ízfokozókat és aromákat tartalmazó élelmiszerek.

Hirdetés

Azok a bizonyos E-betűs összetevőket tartalmazó ételek, és egyéb termékek.

Fontos tudnod, hogy az E-számok nem azért lettek bevezetve a termékekben, hogy aljas módon mérgezzenek minket, hanem elsősorban gazdasági okai voltak annak idején, hogy ez így alakult.

Ha minden étel és ital csak eredeti ízanyagot tartalmazna, igen drága lenne a legtöbb élelmiszer…

Az aromák háromféle típusba sorolhatóak: mesterségesek, melyek teljes egészsében kémiai úton előállított, a természetben nem fellelhető anyagok (például a rágógumi-íz), természetazonosak, melyeket még mindig kémiai úton állítanak elő, de molekulaszerkezetük teljesen megegyezik az eredeti aromaanyaggal.

Végül a természetes aromák, melyeket növényi vagy állati élelmiszerekből vonnak ki.

Az ízfokozók teljesen mesterséges anyagok, melyek kiemelik a élelmiszer egyes ízeit.

Éppen ezért gyakorlatilag ma sem tudni pontosan, milyen hosszú távú, akár generációkon átívelő káros hatásai lehetnek ezeknek.

Már léteznek arra kutatások, melyek bizonyítják, hogy van kapcsolat egyes betegségek, allergiák kialakulásához például a nátrium-glutamátnak, ami akár függőséget és erős éhségérzetet is okozhat.

E-számok

  • E620 Glutaminsav
  • E621 Nátrium-glutamát
  • E622 Kálium-glutamát
  • E623 Kalcium-glutamát
  • E624 Ammónium-glutamát
  • E625 Magnézium-glutamát
  • E626 Guanilsav
  • E627 Nátrium-guanilát
  • E628 Dikálium-guanilát
  • E629 Kalcium-guanilát
  • E630 Inozinsav
  • E631 Nátrium-inozinát
  • E632 Kálium-inozinát
  • E633 Kalcium-inozinát
  • E634 Kalcium-5-ribonukleotid
  • E635 Nátrium-5-ribonukleotid
  • E636 Maltol
  • E637 Etilmaltol
  • E640 Nátrium-glicin
  • E641 L-leucin

Van egy pár belőlük, de ha kicsit tudatosak vagyunk és kitartóak, akkor el tudjuk őket kerülni, vagy legalábbis minimálisra csökkenteni a fogyasztásukat, így óriási lépést tudunk tenni egy egészségesebb élet felé.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!