WHO: rákkeltő lehet a kóla: Hamarosan betilthatják az EU-ban?
A rákkeltő anyagok listájára került az aloe vera is!
Rákkeltő mesterséges édesítőszerek
A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO), valamint az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó közös szakértői bizottsága (JECFA) közzétette legfrissebb listáját a lehetséges rákkeltő anyagokról.
A korábban már megjelent előrejelzésnek megfelelően,
az aszpartám is felkerült erre a listára, az IARC az aszpartámot az emberre nézve lehetséges rákkeltőnek minősítette.
A lehetséges szó fontos, ugyanakkor az is nagyon súlyos, hogy egyáltalán rákerült a listára, ez ugyanis egy elég erős hivatkozás, szakmai berkekben kijelenthető, hogy “több mint gyanú”.
Az aszpartám rengeteg élelmiszerben és népszerű üdítőmárkában van jelen.
Többek között a Pepsiben vagy a Coca Colában.
Rákkeltő lehet a kóla
A két testület vizsgálatának eredménye pedig az lett, hogy az aszpartám felkerült a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség listájára, mint az emberre nézve lehetséges rákkeltő anyag, az IARC
az aszpartámot a 2B csoportba sorolta be.
A 2B csoportba azok az anyagok tartoznak, amelyek esetén az emberre gyakorolt rákkeltő hatás vonatkozásában „korlátozott bizonyíték” áll rendelkezésre.
Vagyis az aszpartámot tartalmazó élelmiszerek potenciálisan valóban rákkeltőek lehetnek, így többek között a cukormentes rágógumik vagy a kólák is.
Hazánkban a cukormentes szénsavas kólák jelentős hányada aszpartámmal édesítve kerül a boltok polcaira, de nem kivétel nélkül.
A hazai gyártású XIXO termékcsalád valamennyi itala aszpartámmentes, és 2013-as piacra kerülése óta sosem használtak benne aszpartámot.
Óriási port kavart
Több kutató szerint az aszpartám és a rák közötti kapcsolatra vonatkozó bizonyítékok gyenge lábakon állnak.
Az élelmiszer- és italgyártók szerint az Egészségügyi Világszervezet állásfoglalásai azt mutatják, hogy az aszpartám biztonságos, és jó választás azoknak, akik csökkenteni szeretnék a cukorbevitelt.
Ugyanakkor független kutatások kimutatták azt is, hogy a cukormentes termékek egyáltalán nem segítenek a fogyásban, mi több, számos esetben ellentmondásos módon még híztak is tőle az érintettek.
Mindemellett a magas arányú cukorbetegséghez is hozzájárult megdöbbentő módon.
Izraeli kutatók felfedezték, hogy a különböző édesítőszerek erőteljesen megváltoztatják a bélflórát.
Ezek a változások túlsúlyhoz és zavart glükózanyagcseréhez vezethetnek.
Ezzel nő a cukorbetegség kockázata.
Eddig a táplálkozási szakértők az édesítőszereket gyakran az egészségre ártalmatlannak tartották, különösen azért, mert ezek az emésztőrendszerből egyáltalán nem kerülnek be a szervezetbe.
A beleken keresztül vezető úton azonban kontaktusba kerülnek az ottani baktériumokkal, és az egészséget veszélyeztető károkat okoznak.
Az aloe vera is a listán van
A másik rákkeltőnek mondott anyag pedig a szintén közkedvelt aloe vera, a sebgyógyító növény kivonata.
Patkányokon végzett vizsgálatokból ugyanis kiderült, az aloe verás ivóvíz növeli a vastagbélrák kialakulásának esélyét, mert a növény bizonyos vegyi anyagai károsíthatják a DNS-t.