Kimondták és bizonyított: az olajban sütés rákot okoz! Dr. Papp Lajos már régóta mondja, őt igazolta a tudomány!
A magyar szívsebész legalább 10 éve mondja, most a tudomány is beismerte, a legfrissebb eredményekre alapozva.
Dr. Papp Lajos, akit az ország Széchenyi-díjas szívsebészeként is szokás emlegetni, már jó ideje arról beszél, hogy az emberi táplálkozás komoly szerepet játszik az emberi egészségben.
Lényegében arról van szó, hogy az olajban sütés nem tekint olyan nagy múltra vissza, és mióta megjelent, számos más civilizációs és egyéb betegség pattant ki a társadalomban.
Sok orvos pedig az olajban sütést okolja bizonyos kórképek kialakulásáért.
Eddig csak sejteni lehetett, most viszont bebizonyosodott, hogy igazuk volt.
A UMass Amherst kutatói a Cancer Prevention Research tudományos folyóiratban számoltak be arról, hogy mi történt, amikor egereket sütőolajjal etettek.
Ezeknek az állatoknak már korábban volt tumoruk, krónikus vastagbél-gyulladásuk és bélszivárgásuk, mindegyik állapotot súlyosbította a sütőolaj fogyasztása.
A szakértők kijelentették, hogy a kutatás nem arra irányult, hogy bebizonyítsák: a sütőolaj rákot okoz, hanem arra, hogy újfajta gyógyszereket találhassanak a vastagbélrákra és a gyulladásos bélbetegségekre.
„Az Egyesült Államokban rengeteg ember szenved a vastagbélt érintő betegségektől, mégis rendszeresen fogyasztják az olajban sült ételeket” – írta egy sajtóközleményben Guodong Zhang, a kutatás egyik résztvevője.
„Ha valakinek irritábilis bélszindrómája (IBS) van, vagy vastagbélráktól szenved, és ilyen ételeket eszik, nagy az esélye, hogy a betegség agresszívabbá válik.”
A kutatók hagyományos repceolajat használtak a kísérlethez, amit először 160 fokon melegítettek egy átlagos fritőzben.
Az USA-ban rengetegen használják ezt a fajta olajat a sütéshez.
A kutatás során kiderült, hogy az olaj a melegedés közben olyan kémiai változásokon megy keresztül, ami hozzájárul a daganatok és a bélbetegségek rosszabbodásához.
A hevítetlen olajnál nem sikerült hasonló következtetésekre jutni.