Szereted a virslit? Már napi egy darab is rákkeltő – a WHO is megszólalt!
Erről fontos minden magyarnak tudnia, mivel itthon a magyar családok körében nagyon népszerű a virsli!
Már 2015-ben kimondták, most tovább erősödött a gyanú
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutató intézetének hétfőn nyilvánosságra hozott 2015-ös tanulmánya szerint a feldolgozott hústermékek fogyasztása rákkeltő és “valószínűleg” a vörös húsé is.
“Az eredmények igazolják a jelenleg érvényben lévő közegészségügyi ajánlásokat, amelyek a húsfogyasztás korlátozására intenek”
– mondta Christopher Wild, a kutatást végző lyoni székhelyű Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) igazgatója.
“Az IARC munkacsoportja megállapította, hogy a feldolgozott hús fogyasztása végbélrákot okozhat” – hangsúlyozta a tanulmány, amely szerint a hasnyálmirigyrákkal való kapcsolatot is vizsgálták, de az eredmények nem meggyőzőek.
A vörös hús esetében pedig az eredmények nem kielégítően biztosak. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy fogyasztása és a végbélrák között van kapcsolat, ahogy a hasnyálmirigy- és a prosztatarák között is.
Újabb kutatások igazolják a rákkeltő hatást: NINCS biztonságos mennyiség
A kutatók összegzése alapján elmondható, hogy a feldolgozott húsok rendszeres fogyasztása legalább 11 százalékkal magasabb 2-es típusú cukorbetegség, és 7 százalékkal magasabb vastagbélrák kockázattal jár azokhoz képest, akik egyáltalán nem esznek ilyen készítményeket.
A szóban forgó termékek rendszeres fogyasztása az ischaemiás szívbetegség kockázatát is növelik.
A cukrozott italok egészségre gyakorolt hatását is vizsgálták: kiderült, hogy napi 1,5 és 390 gramm közötti fogyasztásuk legalább 8 százalékkal emeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét.
Biztonságos mennyiség pedig ráadásul nincs: már napi 50 g elfogyasztása is növeli a kockázatokat hosszabb távon.
Ez pedig lényegében napi 1 darab virslit jelent…
A magyarok többsége el sem tudja képzelni ezek nélkül az étkezéseit. Sok családban gyakori az is, hogy vacsorára pár csomag virslit főznek ki egy kis kenyérrel és ketchuppal, mustárral.
Vagyis mindenki aki ilyet ad saját magának vagy a családjának, az komoly veszélynek teszi ki őket.