CímlapsztorikÉrdekes világTudomány

A 21. század pestise a koronavírus után fog lecsapni az emberiségre, és milliárdokat öl meg

Jöhet egy sokkal nagyobb kataklizma, mint amit a koronavírus okozott.

Egy ténylegesen halálos járvány, ami emberek százmillióinak az életét is követelheti – figyelmeztetnek a kutatók.

A kórokozó már most is jelen van a világban, ráadásul nem is egyetlen kórokozóról beszélünk, hanem egy nagy csoportról, és ami ellen gyakorlatilag nincs létező gyógymód, vagy kezelés.

Hirdetés

Az úgynevezett antimikrobiális rezisztenciát (AMR) a modern ember egészségét veszélyeztető egyik legaggasztóbb problémaként jellemezték az orvostudomány neves képviselői, ami az előzetes becslések szerint 2050 után akár 10 millió emberéletet is követelhet.

A különféle specifikus gyógyszerknek ellenálló kórokozók gyakorlatilag életünk bármelyik szakaszában megfertőzhetnek minket, az idő előrehaladtával pedig az általuk okozott tünetek is súlyosbodhatnak.

Az evolúciós nyomás arra készteti a patogéneket, hogy egyre erősebb és robusztusabb rezisztenciát fejlesszenek ki, míg végül használhatatlanná nem teszik az antibiotikumokat

– ezt látjuk például a kankót okozó gonorrhea egyes törzseinél, amelyek manapság már lényegében kezelhetetlenek.

A The Lancet tudományos folyóiratban közzétett Globális kutatás az antimikrobiális rezisztenciáról című, az AMR globális terhéről készített modellezést.

A jelentésből kiderült, hogy az AMR 2019-ben egészen pontosan 1,27 millió halálesetért volt közvetlenül, 4,95 millióért pedig közvetetten felelős, ami jóval több, mint a malária vagy a HIV által okozott globális mortalitás.

Kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy az antimikrobiális rezisztencia minden korosztályt érint, és különösen a fiatalok veszélyeztetettek.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.