Érdekes világ

A Brüsszeli “fegyenc járat”: ők lopták szét az EU-t, Orbán nagy örömére?

Ez a néhány ember itt van név szerint, ők azok, akik most aláássák az Európai Unió legitimációját, a magyar miniszterelnök nagy örömére.

Avagy Brüsszelben ugyanúgy korrupció van és még ők beszélnek?

A vád:

Hirdetés

A belga rendőrség hónapok óta tartó titkos nyomozás eredményeként összesen 16 brüsszeli helyszínen tartott házkutatást, többek között az Európai Parlament egyes irodáiban is.

Az ügyészség megerősítette, hogy korrupció, bűnszervezetben való részvétel és pénzmosás gyanújával hat személyt elő is állítottak, de a jelek szerint ezek száma tovább fog nőni.

A hivatalos közlemény szerint egy Öböl menti állam az európai döntéshozókat akarta befolyásolni, és ezért pénzt, illetve nagy értékű ajándékokat adott.

Eva Kaili az eddig előállított vádlottak között a legmagasabb beosztású személy. Az EP tizennégy alelnökeinek egyike, korábban tévébemondó volt hazájában, Görögországban.

Az EU-ban a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) tagja, otthon a PASOK nevű párt képviselője. Az S&D a folyamatban lévő nyomozás miatt azonnali hatállyal felfüggesztette tagságát, és a PASOK is kizárta köreiből.

Az Ansa olasz hírügynökség szerint szintén a letartóztatottak között van Niccolò Figà-Talamanca, aki ugyancsak egy névleg az emberi jogokért harcoló civilszervezet, a No Peace Without Justice vezérigazgatója.

A letartóztatottak között van Luca Visentini, aki a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség főtitkára. Erre a tisztségre a múlt hónapban nevezték ki, előtte sokáig az Európai Szakszervezeti Szövetség vezetője volt.

Pier Antonio Panzeri az S&D volt olasz képviselője, az Európai Parlament emberi jogi albizottságának volt elnöke.

A nyomozás Marie Arena belga S&D-s EP-képviselő közelébe is elért. Arena az, aki Panzeritől átvette az Európai Parlament emberi jogi albizottságának elnöki tisztségét.

Hirdetés

Maga Arena pénteken azt nyilatkozta, hogy őt nem állították elő, de egyik beosztottjának irodáját a rendőrség lezárta.

„Vissza kell nyerni az uniós polgárok bizalmát, ezért az EP mindent megtesz, hogy fény derüljön a visszaélésekre. Ebben a testületben nincs helye korrupciónak, az ügyet ki kell vizsgálni”

– hívta fel a figyelmet Manfred Weber.

Ezzel egyúttal részben arra is utal, hogy Orbán Viktor nagy örömnére törétnhetett emnnek az ügynek a kirobbanása.

Ugyanis éppen hazánk áés Orbán ellen zajlik egy durva büntetőeljárás a korrupcióval összefüggésben.

A mostani EU-s botrány azonban a magyar miniszterelnök malmára hajthatja a vizet.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.