CímlapsztorikÉrdekes világ

Orbán az EU-s korrupción gúnyolódott, de úgy “helyrerakták”, mint még soha

Nem akárki és nem is akárhogya szállt bele páros lábbal Orbánba.

Mint nemrég megsimerhette az egész világ és különösen Európa, kirobbant az EU valaha volt talán legnagyobb korrupciós botránya.

Hirdetés

Több EP képviselő ellen emelhetnek vádat és kerülhetnek börtönbe emiatt.

Az őrizetbe vett EP-képviselők, beosztottjaik és családtagjaik aligha számíthatnak puha elbánásra.

A Politico megismerhette az egyik őrizetbe vett EP-munkatársra kiadott elfogatóparancsot. A lap szerint a dokumentum azzal vádolta a célszemélyt, hogy Katar és Marokkó érdekében közbenjárt az Európai Parlamentben dolgozó képviselőknél.

Sőt, feltehetően kenőpénzeket fogadhatott el a “dealért” cserébe.

Az nyilván a legkevesebb, hogy a korrupciós ügyek miatt forrásvisszatartással fenyegetett Orbán Viktor a Twitteren mémmel gúnyolta ki az EP-t – kiváltva ezzel Guy Verhofstadt haragját, aki a káröröm mellőzésére szólította fel a magyar miniszterelnököt, és alaposan “helyretette” a magyar miniszterelnököt.

Egyúttal utalva arra, hogy az EU-ban legalább működik élesben is a korrupció elleni harc, szemben Magyarországgal, amely még az Európai Ügyészséghez sem mer csatlakozni, mert akkor Orbán és családja a vádlottak padján találná magát.

Őket tartóztatta le az EU

Eva Kaili az eddig előállított vádlottak között a legmagasabb beosztású személy. Az EP tizennégy alelnökeinek egyike, korábban tévébemondó volt hazájában, Görögországban.

Az EU-ban a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) tagja, otthon a PASOK nevű párt képviselője. Az S&D a folyamatban lévő nyomozás miatt azonnali hatállyal felfüggesztette tagságát, és a PASOK is kizárta köreiből.

Az Ansa olasz hírügynökség szerint szintén a letartóztatottak között van Niccolò Figà-Talamanca, aki ugyancsak egy névleg az emberi jogokért harcoló civilszervezet, a No Peace Without Justice vezérigazgatója.

Hirdetés

A letartóztatottak között van Luca Visentini, aki a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség főtitkára. Erre a tisztségre a múlt hónapban nevezték ki, előtte sokáig az Európai Szakszervezeti Szövetség vezetője volt.

Pier Antonio Panzeri az S&D volt olasz képviselője, az Európai Parlament emberi jogi albizottságának volt elnöke.

A nyomozás Marie Arena belga S&D-s EP-képviselő közelébe is elért. Arena az, aki Panzeritől átvette az Európai Parlament emberi jogi albizottságának elnöki tisztségét.

Maga Arena pénteken azt nyilatkozta, hogy őt nem állították elő, de egyik beosztottjának irodáját a rendőrség lezárta.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.