Érdekes világ

A finn miniszterelnök és a V4-ek nekimentek Orbánnak a NATO vétó miatt: Magyarország ígértet tett, ideje teljesíteni

V4-es nyomás lehet Orbánon, hogy ratifikálja már a Parlament a NATO-bővítést és egy igazi politikai értelemben vett földcsuszamlást idézzen elő.

Az Orbán kormányt sarokba szorították?

Gulyás Gergely az újságírókat le tudta rázni, kérdés, Orbán is megteszi-e a miniszterelnökökkel.

Lengyelország Szlovákia és Csehország oldalán meg fogja kérni Magyarországot, hogy gyorsan ratifikálja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását – közölte Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő Helsinkiben, ahol Sanna Marin finn miniszterelnökkel tárgyalt vasárnap.

Hirdetés

Meg akarják győzni Orbánt a svédek és finne NATO tagságáról

“Néhány napon belül találkozok Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel a visegrádi csoport (V4) keretében.

Biztos vagyok abban, hogy szlovák és cseh barátainkkal kérni fogjuk Orbán Viktortól, hogy gyorsan ratifikálják a dokumentumokat Svédország és Finnország számára, mert ez kulcsfontosságú régiónk keleti szárnya szempontjából”

– mondta Morawiecki.

Finnország és Svédország idén májusban kérelmezte felvételét az észak-atlanti szövetségbe az ukrajnai háborúval összefüggésben. Csatlakozásukat az összes NATO-tagországnak jóvá kell hagynia, addig meghívott partnerekként részt vehetnek a NATO-tanácskozásokon, de nem rendelkeznek szavazati joggal.

Ezzel Putyinnál verhetik ki végleg a biztosítékot?

Nem véletlen tehát, hogy november elején még a finn elnök is felhívta Orbán Viktort azért, hogy a ratifikációról tárgyaljon vele. Gyakorlati előrelépés azóta sem történt, mindössze annyi fejlemény volt, hogy Gulyás Gergely néhány napja a kormányinfón azt ígérte: előbb fogjuk jóváhagyni a két ország NATO-csatlakozását, mint Törökország.

Sanna Marin is emlékeztette Morawieckit arra: Magyarország megígérte, hogy jóváhagyását adja a csatlakozáshoz, és azt szeretnék, ha ez mielőbb megtörténne, lehetőség szerint még az idei év vége előtt.

Sokak szerint valójában csak időhúzásról van szó, de ha magyar kormány és személyesen Orbán Viktor nem feltétlen szavazná be a svédeket és a finneket a NATO-ba.

Ennek oka az , hogy így Oroszország közvetlen szomszédai NATO területté lennének nyilvánítva.

Ez pedig Putyinnál minden bizonnyal kiverné a biztosítékot és tovább eszkalálhatná a jelenlegi háborút.

Hirdetés

Szélsőséges esetben akár a harmadik világháború kirobbantására vagy az atomfegyverek bevetésére is “indokot adhat” Putyinnak”.

Másfelől a magyar kormány végleg sarokba lett szorítva, mivel Orbánra és lépéseire most az egész EU figyel, és egy újabb vétóval a Magyarországnak kikönyörögni való EU-s pénzeket kockáztatná.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.