CímlapsztorikÉrdekes világTudomány

A Földnél 24-szer nagyobb szuperföldet fedezett fel a NASA: megvan a civilizációnk “ikertestvére”?

Nagy horderejű bejelentést tettek…

A hatalmas méretű exobolygón akár fejlett idegen civilizáció is lehet.

A tudósok és csillagászok évtizedek óta keresik azokat a világokat, ahová egyszer a távoli jövőben az emberiség majd eljuthat és akár megtelepedhet.

Hirdetés

Már ha egyáltalán üres otthon fogadja az oda utazó űrhajósokat, ugyanis ez közel sem biztos.

Egy nemrégiben felfedezett exobolygó esetében például elég nagy a valószínűsége, hogy élet lehet rajta, méghozzá nem is akármilyen.

Elég ideje fennállhatnak rajta az élet fejlődéséhez szükséges körülmények, így lehetett ideje kifejlődni egy nagyon fejlett technikai civilizációnak is – állítják a csillagászok.

A megtalált exobolygó 24-szer nagyobb a Földnél, a szuperföld kategóriába sorolható, és rengeteg víz és oxigén található rajta.

Pont megfelelő távolságra helyezkedik el a saját csillagától, hogy a hőmérsékleti viszonyok miatt a víz folyékony formában legyen meg rajta.

A Bika csillagképben található, a Földtől 443 fényévre lévő nyílthalmaz, a Messier 45 régiójában akadtak rá.

Még nem tudni róla túl sokat, de több mint valószínű, hogy élhető lehet az emberi faj számára.

Oda utazni nem tudunk, legalábbis a távoli jövő kérdése lesz ez, ugyanis több mint 443 fényévnyire van, azaz a fénysebességgel tartana ennyi ideig az utazás.

Mire odajutnánk tehát, eltelne kis híján fél évezred, és ha onnan adatokat küldenénk, ugyanennyi időre lenne szükség, így azt lehet mondani, hogy ezer év alatt derülhetne ki egyáltalán, hogy megérte-e odautazni, és hogy mit találtak ott az űrhajósaink.

Hirdetés

Egy egyelőre csak fantázia marad az odautazás gondolata.

Ugyanakkor a tudósok megpróbálhatnak “üzenni” a bolygó irányába.

Az üzenetre persze megint csak félezer évet kell várni, míg odajut, és legalább ennyit, míg “viszontválasz” jöhet, ha valóban élnek rajta technológiai értelemben fejlett civilizációk, ami közel sem biztos, de több mint 70% a valószínűsége a számítások alapján…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.