CímlapsztorikÉrdekes világTudomány

“A halálunk után is eszméletünknél vagyunk és létezünk” – döbbenetes eredményeket mutat egy kísérletsorozat

Úgy néz ki, tényleg létezhet valami a halál után egy nagyszabású kísérletsorozat eredményei alapján.

Dr. Sam Parnia nagyszabású kísérletsorozata rárúgta az ajtót a tudományra

Váratlan eredményekről számolt be Dr. Sam Parnia elismert szakorvos, kutató a halál utáni létezés lehetséges bizonyítékaival kapcsolatban.

Egyre biztosabb, hogy az élet a halál után nem valamiféle mítosz, a halálközeli élménybeszámolók pedig nem csak hallucinációk.

Hirdetés

Legalábbis egy részük.

Először sikerült ugyanis olyan jeleket mérniük a tudósoknak, melyek azt sugallják, hogy az klinikai halál állapotában lévő emberek nagyon is tudatuknál vannak, hangozzon ez bármennyire is ellentmondásosan.

Nagyszabású kísérletben igazoltak valami megmagyarázhatatlant

Dr. Sam Parnia több ízben élte már át emberek újraélesztését, azaz látta, milyen amikor a halálból hoztak valakit vissza, és foglalkoztatni kezdte a kérdés.

25 éven át harcolt azért, hogy egy nagyszabású, etikailag kissé aggályos kísérletsorozatot hajthassanak végre, ami választ adhat néhány fontos kérdésre.

Dr. Sam Parnia maga is hisz abban, hogy talán több mindent érzékelhet a tudatunk akkor is, ha mi már nem vagyunk saját tudatunkban, hangozzon bármilyen paradox módon is ez.

Parnia és munkatársai 567 olyan férfit és nőt vontak be tanulmányukba, akik valamelyik egyesült államokbeli vagy nagy-britanniai kórházban estek át újraélesztésen.

A vizsgálat a gyakorlatban úgy zajlott, hogy amikor az egészségügyi szakemberek megkezdték egy-egy beteg újraélesztését, riasztották a kutatókat is, akik hordozható elektroenkefalogram (EEG) segítségével figyelték az idegsejtek elektromos aktivitását az agy különböző részein, emellett mérték az agykéreg felszíni régióinak oxigéntelítettségét is.

Az 567 emberből végül 63 ember élte túl, ebből pedig 28 túlélőnek voltak vizsgálatai.

Tizenegyen közülük a szívmegállás emlékéről is beszámoltak.

Hirdetés

Hat túlélőnek voltak transzcendens élményei, hárman pedig álomszerű élményekről számoltak be. Összesen hatan emlékeztek vissza a haldoklásukra.

Sőt, volt olyan túlélő is, aki állítása szerint hallotta, amint elhunyt nagyanyja azt mondja neki, hogy térjen vissza.

Dr. Parnia összegezte a kísérletsorozatot és annak eredményeit és kijelentette, hogy ezek az élmények nem lehetnek téveszmék, látomások vagy hallucinációk.

Ezek valósak amiket a túlélők ténylegesen átéltek.

Agyi jeleket mértek tudatosság jeleivel a halottaknál?

Egy tablet és a betegek fülére helyezett Bluetooth-fejhallgató segítségével pedig azt is megvizsgálták, miként hatnak az egyes képi- és hanghatások a tudattalan tanulásra ebben az állapotban.

Ehhez a tableten tíz kép egyikét villantották fel, majd öt perc alatt egy előre felvett hang percenként ismételte el az alma, a körte és a banán szót.

A kutatók által megkérdezett résztvevők egyike sem emlékezett arra, hogy látta volna a tableten felvillanó képek valamelyikét, és csak egyetlen ember tudta felidézni a megnevezett gyümölcsöket, azonban már ez az egy is önmagában áttörést jelent és rengeteg további kérdést vet fel.

Hogyan érzékelhette ugyanis, ha voltaképpen eszméletlen állapotban volt, a klinikai halál állapotában?

Ráadásul a kutatók 53 résztvevőnél figyeltek meg agyi aktivitásra utaló jeleket, beleértve az úgynevezett gamma-, delta-, théta-, alfa- és béta-hullámokat.

Ezek némelyike normális esetben akkor jelentkezik, amikor az emberek tudatuknál vannak és gondolkodnak, vagy visszaemlékeznek valamire.

A tanulmány szerzői szerint ez az első eset, hogy szívmegállást követő újraélesztés során tudatosságra utaló biomarkereket tudtak azonosítani.

Vagyis ezek az emberek tudatuknál voltak, valamilyen úton-módon érzékelték a környezetüket a szívmegállást követően is.

Önmagában persze ez nem jelenti azt, hogy azonnal kijelenthető a túlvilág létezése – figyelmeztetnek a tudósok.

Azt azonban egyértelműen ki lehet jelenteni, hogy az emberi érzékelés a halál után is képes valahogyan, egy a tudomány által még nem teljesen ismert módon tovább működni egy darabig, másodpercekig, percekig.

Ennek további kutatása pedig akár a valódi túlvilág küszöbéig is elviheti a tudósokat.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.