Érdekes világTudomány

Valami zajlik Törökország alatt: Magyar tudós figyelmeztet: újabb súlyos rengések jöhetnek nem csak Törökországban

Lyukak, furcsa repedések, víznyelők jelennek meg…

Geológusok és szakemberek nyilatkoztak arról, hogy mi is zajlik Törökország alatt és miért szaporodtak meg a környéken de szinte az egész világon a különböző erősségű földrengések a törökországi 7,8-as gigarengést követően.

Folyamatosak a rengések Európa és világszerte a katasztrófa után is

Lassan több mint két hét telt el a 7,8-as magnitúdójú, pusztító törökországi földrengés óta, és még mindig napi szinten érkeznek hírek utórengésekről. Alapvetően nincs ebben semmi szokatlan, minden földmozgást egyre csendesedő utórengések követnek, ám ez esetben mintha a Föld nem akarna megnyugodni:

Hirdetés

Számos, hatosnál is erősebb rengés történt, a legutóbb egy 6,4-es hétfőn.

A 6-os feletti kategória a térségben a legerősebbek közé tartozik – a február 6-ai, 7,8-as történelmi rekord, itt írtunk róla bővebben –, az újabb halálos áldozatokat is követelő rengések a laikusnak nem éppen azt sugallják, hogy nyugvópont felé haladnánk.

Két kőzetlemez találkozásánál, a lemezhatárok mentén gigászi erők feszülnek egymásnak, és minél később jutnak dűlőre, annál nagyobbat szól a vége.

Az energia egyre csak gyűlik és gyűlik mindkét oldalon, míg a kőzet megadja magát: hatalmas reccsenéssel a két lemez törik, szakad, gyűrődik és végül elmozdul. Ezt nevezzük földrengésnek .

Valami végleg „eltörhetett” Törökország alatt?

A Törökország déli részén most aktiválódott lemezhatár a kelet-anatóliai törésrendszerhez tartozik, az anatóliai és az arábiai kőzetlemez (blokk) találkozik itt.

Az egész emiatt nyugat felé mozdul, évente körülbelül 3 centimétert.

A felgyülemlett feszültség februárban eddig 3 méteres felszíni elmozdulást okozott, és több szakember szerint még nincs vége.

Valami ugyanis letörhetett a kőzetlemezekről a törésvonalban, és akadályt képezhet a mozgás útjában. Az energia ezért még nem tudott kiegyenlítődni, sőt folyamatosan gyűlik, ez magyarázhatja a súlyos utórengéseket.

Magyar kutató figyelmeztet: újabb súlyos rengések jöhetnek nem csak Törökországban

Timár Gábor úgy véli, nagyobb rengésekre számíthatunk a régióban egészen addig, amíg be nem áll az új nyugalmi állapot.

Hirdetés

Sőt, nemcsak Törökország déli részén kell még földmozgásokra számítani, hanem a közeli törésvonalak mentén is, az érintkező lemezek határainál.

Magyarán tehát még mindig az utórengések pusztítanak a térségben, szó sincs arról, hogy valami „aktiválódott” volna a térségben, ami folyamatos, erős mozgásokat okozna.

Idehaza is többször észleltek azóta kisebb erejű rengést.

Egyelőre azonban nem valószínű, hogy egy nagyobb is „betalálna” minket.

A professzor szerint Horvátország és Románia területén húzódó aktív törésvonalak azok, amelyeken nagyobb földrengések pattanhatnak ki.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.