CímlapsztorikMúltidéző

A hős auschwitzi bába, aki nem volt hajlandó vízbe fojtani az újszülötteket – története ma is példaértékű

Stanisława Leszczyńska az auschwitzi anya nevet kapta, mivel próbálta minél több újszülött életét megmenteni a koncentrációs táborban, ahol több mint 1,1 millió ember halt meg.

1896-ban született a lengyelországi Łódźban, és már nagyon fiatalon elkezdett bábaként dolgozni.

Amikor a németek megszállták Lengyelországot, 43 éves volt, és egy zsidók lakta környéken élt a családjával.

Hirdetés

A területet gettóvá alakították, és Stanisława férjével és négy gyermekével együtt étellel és hamis dokumentumokkal próbálta segíteni a zsidó családokat.

Amikor a nácik tudomást szereztek a tevékenységéről, letartóztatták, és az auschwitzi koncentrációs táborba küldték.

Férje az 1944-es varsói felkelésben vesztette életét, a fiai különböző munkatáborokba kerültek, a lánya, Sylwia, szintén Auschwitzba került.

Miután letartóztatták, Stanisława elmondta, hogy bába, ezért hagyták, hogy a tábor „szülészetén” dolgozzon, ahol a terhes nők gondozásával és a szülések levezetésével foglalkozott.

A legtöbb terhes zsidó nőt gázkamrába küldték, mások elvetéltek. Csak kevesen jutottak el a szülésig a táborban uralkodó nyomorúságos körülmények között.

Az újszülött csecsemőket pedig a táborban dolgozó bábáknak kellett egy vödör vízbe fojtaniuk az anyák szeme láttára.

Stanisława megtagadta ezt a parancsot, annak ellenére, hogy többször is megfenyegették, és a lányával együtt segédkezett a szüléseknél.

De még ha meg is mentette a gyerekeket a vízbe fojtástól, azt nem akadályozhatta meg, hogy a nácik keze közé kerüljenek, és senki nem tudhatta, pontosan mi történik majd velük.

Ezért Stanisława „tetoválással” jelölte meg az újszülötteket, hogy az anyák felismerhessék őket, ha később újból találkoznának.

Hirdetés

Mi történt a gyerekekkel?

Stanisława körülbelül 3000 gyereket segített világra a koncentrációs táborban. Miután megszülettek, mindent megtett annak érdekében, hogy segítsen rajtuk.

A 3000 csecsemőből körülbelül 1500-at megöltek a nácik, és további 1000 a táborban uralkodó borzalmas körülmények miatt halt meg.

Néhány száz gyereket, akik kék szemmel születtek, német szülőknek adtak örökbe, és a lágerben mindössze 30 maradt életben közülük.

A tábor felszámolása után Stanisława visszatért szülővárosába, ahol továbbra is bábaként dolgozott.

Megdöbbentő története csak a háború utáni években vált ismertté, 1970-ben egy Varsóban megszervezett rendezvényen pedig találkozhatott néhánnyal az általa megmentett anyák és gyerekek közül.

Stanisława Leszczyńska 1947-ben, 77 éves korában halt meg.

Forrás: Filantropkum.com

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.