Tudomány

A kék szemű emberek vérfertőzésből származnak és mind rokonai egymásnak?

Egy döbbenetes genetikai kutatás adta az eddigi legrészletesebb, egyben legfurcsább eredményt arról, hogyan születtek a kék szemű emberek.

Kapaszkodjatok meg, mind rokonoknak számítotok!

A kék szemű emberek rejtélye

Régóta terjed az az általános nézet, miszerint két barna szemű szülőnek kizárólag barna szemű gyermeke születhet. Még ha kézenfekvőnek tűnik is ez a törvényszerűség, a genetika nem támasztja alá.

Hirdetés

Szitén érdekesség az, hogy a Human Genetics szakfolyóiratban publikált cikkből kiderül, hogy minden kék szemű ember rokonságban áll egymással.

Ráadásul a tanulmány választ ad azokra a városi legendákra is, mely szerint a kék szeműek jobban bírják az alkoholt, vagy épp érzékenyebb a szemük, mint a barna vagy zöld színűeké.

A kéks zemű emebrekben ugynais valóban vannak olyna észlelhető elbváltozások, melyek miatt másak, mint a többi ember, és nem csak a szem színét értve.

Az egyik legijesztőbb állítás az, hogy a kék szemű emberek feltehetően egy ősi, vérfertőző kapcsolatból származnak mindannyian.

Így pedig mind rokonai – igaz csak nagyon távoli rokonai – egymásnak.

Minden kék szemű ugyanattól az ősanyától ered

A Koppenhágai Egyetem egyik genetikusa, Hans Eiberg 35 éves kutatása eredméyneként jutott erre a tényre, és ez már biztos, mert a valaha volt legrészletesebb ilyen kutatást tették le az asztalra a kék szemű emberek eredetével kapcsolatban.

Nem véletlen, ugyanis sikerült azonosítani a szem kék színét okozó mutációt, és megtalálni az eredetét. Az úgynevezett OCA2 gén a felelős azért, ha valakinek kék a szemszíne.

Ez a mutáció gyakorlatilag kikapcsolja a barna vagy zöld szemszínt okozó melanin termelését az íriszben.

Érdekesség, hogy születéskor kivétel nélkül minden gyermek szeme kék, hiszen a melanin termelődése csak később kezdődik, ez pedig magyarázza, hogy egy tejfelszőke hajú és kék szemű gyermekből hogyan lesz barna hajú és barna szemű felnőtt.

Hirdetés

A végleges szemszín a legtöbb gyermeknél 3 éves kor körül alakul ki, de az sem ritka, hogy valakinek még ezután is változik.

Jójó, de mi van a rokonsággal?

Tényleg minden kék szemű ember egy vérfertőző kapcsolat eredménye?

Mind rokonai egymásnak

A tudósok szerint valamikor 6-10 ezer évvel ezelőtt jelentek meg az első kék szeműek, azelőtt minden embernek barna szeme volt.

Bár a kék szemű emberek akiktől mintákat vettek, a világ távoli pontjairól származtak, mégis az OCA2 génhez tartozó DNS-szekvenciák pontosan ugyanolyanok voltak mindannyiuk esetében.

Ebből egyrészt arra lehet következtetni, hogy a mutáció nem zajlott elég régen ahhoz, hogy különféle változások álljanak be a génállományban, másrészt pedig arra, hogy minden kék szemű ember ugyanazt a gént hordozza, tehát mindannyian rokonságban állnak egymással.

Tehát még ha távoli is, de tény, hogy rokonok kapcsolatából született az első kék szemű ember, tehát a tudomány mai állása szerint minden kék szemű ember vérfertőzés eredményeként jött a világra.

De belegondolni nem is olyan rossz, hogy a kék szemű emberek egy óriási nagy család részei.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.