Tech-Kütyük

A kókuszhéj lehet a jövő építőanyaga? Több milliárd fát lehetne megmenteni ezzel az alternatívával!

Az egész emberiséget is megmenthetné, és képes lehetne visszafordítani a klímaváltozást is – állítják a szakemberek.

Fák milliárdjait mentené meg

Rengeteg fát lehetne megmenteni azzal, ha egy különleges anyagra, a kókuszhéjra, és az abból készülő speciális építőanyagra térne át az egész bolygó.

Ez egy új, ma még csak néhány helyen alkalmazott technológia, de az egész világon olcsón elérhetővé lehetne tenni.

Hirdetés

A legnagyobb előnye az lenne, hogy ugyebár olcsó, emellett több milliárd fát lehetne évente vele megmenteni, mivel teljes mértékben helyettesíteni tudná azt.

Emellett számos pozitív tulajdonsággal is rendelkezik.

A fák maguk termelnék meg a jövő építőanyagát

Ázsiában a kókuszhéj óriási szeméttengerekben hömpölyög mivel nem használják fel a nagy részét semmire. Ugyanez jellemző számos más olyan országra, ahol megterem a kókusz.

Jan Van Dam, a Wageningern Egyetem kutatója és geológusa kifejlesztett egy olyan eljárást, mellyel a kókuszhéjból egy speciális anyagot lehet létrehozni, mely rostban gazdag és kellően erős ahhoz, hogy vetélytársa legyen a fának.

Elmondása szerint már 20 évvel ezelőtt találkozott egy indiai férfival, aki besétált az irodájába, és bemutatott neki egy különleges anyagot.

Elmondta neki, hogy kókuszhéjból készült, és olyan tulajdonságokkal bír, mint a fa.

Hozzátette, hogy ahonnan érkezett ott az egész törzs kókuszhéjból építkezik és nem vágják ki a fákat.

A fák maguk termelik meg az “építőanyagot”.

Speciális anyag, mely forradalmasíthatja az ipart

Jan több technológiát kipróbált, mire eljutott oda, hogy megfelelő állagú és teherbírású anyagot hozott létre ahhoz, hogy például az építőiparban fel lehessen használni a kókuszhéjat.

Hirdetés

Ráadásul megtartja a hőt, így jó szigetelő, valamint másik kedvező tulajdonsága, hogy ugyanolyan erős, de könnyebb, mint a fa.

Egész esőerdőket lehetne megmenteni vele, ez pedig egy különösen fontos érv amellett, hogy az egész világon elterjedjen – állítja.

Megmentheti az emberiséget

Az egész emberiséget megmentheti ez az anyag, a fentiekből jól látszik, hogy az egész építőiparban de számos más szegmensben fontos változást hozhatna el…

Ha nem vágnánk ki több fát, azzal milliárdnyi fát lehetne minden évben megmenteni, ezáltal még akár a klímaváltozás káros folyamatai is visszafordíthatók lehetnének – igaz, hosszabb távon.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!