Tudomány

A legveszélyesebb aszteroida tart a Föld felé: a NASA bejelentése mindenkit megijeszt

Az egyik legveszélyesebbnek tartott aszteroida minden korábbinál közelebb jön a Földhöz. Már az ütközés sem kizárt?

A NASA aggasztó kijelentése

Az Apophis nevű űrsziklát hosszú ideje figyelik a csillagászok, és nem véletlenül. 2029-ben pedig még közelebb lesz, mint eddig valaha.

Az Apophis nevű aszteroida 2029-ben közelebb fog elhaladni a Föld mellett, mint bármelyik űrszikla az elmúlt évtizedekben.

Hirdetés

Aggódni ugyanakkor nem kell, a NASA által is veszélyesnek tartott objektum így is biztonságos távolságban lesz

–olvasható az Interesting Engineering cikkében.

Ellenben még a mi életünkben valóban megtörténhet egy becsapódás, de erről lentebb…

A kisbolygót – hivatalos nevén a 99942 Apophist – 2004-ben fedezték fel, a csillagászok azóta is figyelik.

Egy 340 méter átmérőjű és 16 ezer kilométer/órával száguldó aszteroidáról van szó, amit a NASA szakemberei földközeli objektumnak (angol rövidítéssel: NEO, azaz Near-Earth Objectnek) minősítettek.

2029-es érkezésekor az Apophis mintegy 32 ezer kilométerre halad majd el a Föld mellett.

A köznyelvben ez ugyan óriási távnak tűnik, csillagászati értelmezésben már kifejezetten közeli helyzetről van szó: az űrszikla így nézve közelebb kerül majd hozzánk, mint sok, jelenleg is pályán lévő műhold.

Az Apophis ugyanakkor nem fogja eltalálni a Földet, és a számítások alapján az elkövetkező 100 évben nem is kell aggódni ilyesmi miatt.

12 megatonnás pusztítás

Az űrsziklát viszont így sem szabad lebecsülni: az objektum az utolsó becslések szerint legalább 850 megatonnás robbanást eredményezne, ha összetalálkozna a bolygóval.

Hirdetés

Összehasonlításképp: a jóval kisebb, a tunguszkai eseményért felelős tűzgömb egy nagyjából 12 megatonnás pusztítást okozott, ami a helyszínen legelő állatokat így is hamuvá égette, 30 kilométeres körzetben pedig minden fa eltűnt.

A jövőben ez lehet a Föld végzete?

Az Apophis aért aggastó és azért adja fel a leckét a tudósoknak, mert bármikor úgy módosulhat a pályája, hogy a Föld végzetét hozza el.

Ha 2029-ben nem is (erre valóban kicsi az esély),

Kisebb aggodalmat váltott ki, amikor a bolygó pályájának pontosabb ismeretében kiderült, hogy viszonylag nagy, 2,7%-os esélye van a Földdel való ütközésnek 2029-ben, ezzel a veszélyes égitesteket minősítő Torino-skálán az eddigi legmagasabb, 4-es besorolást érte el.

A pontosabb számítások szerint ekkor az égitest egy gravitációs kulcslyukon fog áthaladni, és előfordulhat, hogy 2036. április 13-án ütközik a Földnek, ennek az esélye eredetileg 1 a 45 000-hez volt, később, pontosabb számítások alapján ez 1 a 250 000-hez esélyre csökkent (egy elmélet szerint azonban 1:450-hez, amit egy 13 éves német fiú számolt ki először).

Ez pedig még a mi életünkben bekövetkezhet, hiszen 2036 nincs annyira messze.

Ha valóban reális esély van rá, akkor a NASA és a világ kormányai minden bizonnyal már elkezdték kidolgozni a Föld megmentésének tervét.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.