Tudomány

A magyar átoltottság katasztrofális: újabb szigorítások jöhetnek a negyedik hullám miatt!

Egy másik, jóval magasabb átoltottságú ország példája jó mutatja: nem lesz elég a magyar átoltottság ha megjelenik egy ellenállóbb mutáns, újabb szigorítások jöhetnek ősszel?!

Chile katasztrófája Magyarországra is eljön?

Chile: lakosságarányosan több embert oltottak be, mint Magyarországon (egyszer oltottak: 61 százalék), csak Izrael van Chile előtt (vele egy szinten az Egyesült Királyság), mégis új hullám indult, az esetszámok és a halálozási adatok magas szinten stagnálnak – a rekordszint környékén, 7000 fölött van a napi új esetszám, 100 fölött a halálozási adat

miközben Chile volt tavasszal a vakcinációs mintaállam Dél-Amerikában, nagyon gyorsan le tudtak kötni kínai Sinovac oltásból.

Hirdetés

Az adatok alapján a Sinovac vakcina kevéssé hatékony a brazil mutáns esetében, ami viszont mostanra gyorsan terjed már Chilében.

Problémát okozhat még, hogy Chilében már tartanak tömegrendezvényeket is, nyaralni járnak, “mintha nem lenne járvány”, vagyis a hivatalosan életben lévő szigorú szabályokat nem tartják be.

A kormány kommunikációja is arról szólt, hogy az oltásokkal legyőzték a járványt, így hamis biztonságérzet alakulhatott ki az emberekben – olvasható a szakértőkre hivatkozó összeállításban.

Ugyanaz mehet végbe Magyarországon?

A tanulság Magyarország számra az lehet, hogy a 60 százalékos átoltottság csak akkor lesz elég, ha nem hódít egy picit ellenállóbb mutáns vírus (továbbá hogy a szabályokat be kell tartani).

Szakemberek szerint a negyedik hullám jönni fog, csak a mértéke lesz kérdéses.

Legszerencsésebb eset: az oltatlanok körében alacsonyabb esetszámokkal és alacsony halálozásokkal tér vissza a járvány;

A legszerencsétlenebb eset pedig hogy egy ellenállóbb vírusvariáns az oltottak egy részét is veszélyezteti.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.