CímlapsztorikEgészségünkÉrdekes világ

A margarin majdnem műanyag? A sztárszakács is betiltaná, durva dolgok “terítéken”

Ha ezt elolvasod, valószínűleg soha nem fogsz többé margarint vásárolni…? Vigyázat, erős gyomrúaknak! A teljes igazság a margarinról.

James Martin is beleállt a margarin elleni harcba?

Az utóbi években számos tudós pedzegette már azt, hogy a margarin nem éppen a legegészségesebb alternatívája a vajnak, és akkor még finoman is fogalmaztunk.

A brit közmédia több műsorában is megfordult már, az egész világot bejárta és tucatnyi szakácskönyvet adott ki James Martin, aki a Sunday Postnak nyilatkozta azt, hogy

Hirdetés

a margarint be kellene tiltani, mert ez az ország legnagyobb problémája.

Elmondása szerint a margarin “borzalmas”

és mindössze „két összetevőnyire van a műanyagtól”.

Azon túl, hogy a szakács a margarin magas só-és zsírtartalma miatt valóban aggódhat az emberek egészsége kapcsán, más oka is lehet annak, hogy „farmergyerekként” a vajat és tejszínt részesíti előnyben

-írja a hvg.hu is.

Most adta ki ugyanis a Butter (azaz Vaj) című szakácskönyvét, amely 130 vajas receptet tartalmaz, és amellett érvel, hogy

a vaj a világ legnagyszerűbb alapanyaga.

Tényleg majdnem műanyag a margarin?

A margarin (csakúgy, mint a vaj) nem csak zsírokat, hanem vizet is tartalmaz.

A nagyon apró víz- és olajcseppeket alaposan összekeverik (emulgeálják), hűtik, a végtermék a margarin.

Hirdetés

A cseppek jó eloszlását segítik az zsír és víz keveredését javító úgynevezett emulgeálószerek, például a szójából kinyert lecitin. A margarinok további adalékot tartalmazhatnak (például az ízesítőként, tartósítószerként, színjavítóként).

Egy neten terjedő, főleg margarin ellenzőktől száűrmazó szöveg így fejti ki:

“És most jön a legdurvább: A MARGARINE egyetlen egy molekula kivételével már majdnem műanyag! Ha azonos lenne ez az egy molekula is, akkor már 100%-ban azonos lenne egy bevásárlő szatyorral! Így azonban CSAK 99%-ig azonos! 27 komponense vagyis összetevője azonos a festékkel.”

De vajon ennek az állításnak van-e komolyabb alapja?

Vannak a neten olyan videók, amiken az látható hogy a vaj és a margarin közül a hangyák a vajat választják, míg a margarinhoz hozzá sem nyúlnak, egyesek szerint mintha “tényleg műanyagból lenne”.

Ha nem is a hangyák miatt, de gyakran megkérdőjelezik, hogy a margarin „igazi ételnek” számít-e.

A teljes igazság az, hogy kémiai szempontból hasonló szerkezetű molekulaláncokból áll, mint a műanyagok.

Ez így van, ám ugyanez a helyzet a vaj vagy akár az emberi szervezetben megtalálható zsírsavak esetében is.

Ahogy ránézésre a víz képlete szinte ugyanaz, mint a hidrogén-peroxidé, úgy bármely, hasonló atomokból, ám eltérő struktúrában felépülő anyaggal kapcsolatban ki lehet jelenteni, hogy csak egy hajszál választja el egy mérgező vagy csak teljesen más tulajdonságú vegyülettől.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!