EgészségünkTudomány

A most élők 200 évig élhetnek: felfedezték az örök fiatalság kulcsát és a rák ellenszerét

A tudósok földcsuszamlással felérő bejelentéseket ígérnek hamarosan. Ráleltek valamire, ami mindannyiunknak megmenthet az öregedéstől és így talán magától a haláltól is! Eget rengető, ami ránk vár!

Ha az éhség vagy a víz hőmérsékletének hirtelen változása miatt stressz éri, a Turritopsis dohrnii képes visszaalakulni fiatal polip állapotába, és újrakezdeni az életét, „anélkül, hogy fiziológiailag emlékezne arra, hogy idősebb volt”.

A Turritopsis dohrnii, azaz a halhatatlan medúzaként is emlegetett, mindössze 4,5 milliméter nagyságú élőlény ugyanis biológiailag halhatatlan. Képes visszafejlődni egy szexuálisan éretlen, telepes állapotig

Hirdetés

– írta a Dailymail.

Nicklas Brendborg dán biológus lebilincselő könyvében az öregedés rejtelmeiről ír. A Turritopsis azt sugallja, hogy a természet már kidolgozta a módját annak, hogy szükség esetén inkább fiatalodjon, mint öregedjen az élő szervezet, míg más élőlények hihetetlen regenerációs képességekkel és immunitással rendelkeznek.

„A génszerkesztés és a génösszevonás korában kölcsönözhetnénk tőlük valamit?”

– tette fel a kérdést.

A meztelen vakondpatkány például gyakorlatilag rákmentesen él: ezer vizsgált egyedből mindössze hatnál alakult ki daganat.

Sok tanulsággal szolgál a medúzák fiatalodása.

„Azonnal dobja el az antioxidáns tablettákat.

Úgy tűnik, hogy az antioxidánsok inkább elősegítik bizonyos rákos megbetegedések növekedését és terjedését, mintsem korlátozzák azokat… a túlzott antioxidánsok valójában akadályozzák a testmozgás által történő erősebbé és egészségesebbé válás folyamatát. Inkább étkezzünk rendesen”

– fogalmaz a biológus.

Hirdetés

Brendborg meglátásainak lényege talán az arany középút: mindennek van egy ideális mennyisége, amely se nem túl kevés, se nem túl sok.

A szerző úgy véli például, hogy nem annyira a futás tesz jót, mint inkább az általa beindított regenerációs mechanizmusok.

A futás önmagában is magasra repíti a vérnyomást, mikrosérüléseket okoz az izomszövetekben, megterheli a szívet, túlterheli az ízületeket. De amikor utána lefekszik az ember aludni, a szervezet kiváló javítórendszerei „turbó” üzemmódba kapcsolnak.

De aki kimerülésig fut, napokra legyengítheti az immunrendszerét. Minden arról a bizonyos aranyközépútról szól.

Szerinte például stresszre is szüksége van az embernek.

A minket erősítő ősi stresszek közé tartozhat a kemény testmozgás (de nem kimerülésig), az erős napsütés (de nem leégésig), a nagy tengerszint feletti magasság (amely hatékonyabbá teszi a tüdőnket) és az éhség.

Ez utóbbi stressz talán az, amit a legjobban kerülnek az emberek.

Ki ne szeretne enni? Pedig őseink gyakran éheztek egy-két napig, és jól érezték magukat.

Brendborg elmélete szerint akár

200 évig vagy tovább is élhetünk.
Az ember élettartamának legfeljebb egyharmada örökletes: a többi az életmódtól függ, a diétától, a testmozgástól és az alvástól. És a megfelelő mennyiségű stressztől.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.