CímlapsztorikÉrdekes világ

A oroszok egy 12 km mély lyuk alján találták meg a poklot: emberi sikolyokat rögzítettek a mélyben?!

A lyuk – ami valójában egy központi fúrásból kiinduló több kisebb járatot jelent – legmélyebb pontja 12 261 méteren van.

A világ legmélyebb ember által alkotott lyukának alján azonban ijesztő hangokat rögzítettek, melyek egyesek szerint bizonyíthatják a pokol létezését a Földön…

Az IFLScience beszámolója szerint a ma Oroszországhoz tartozó Kola-félszigeten, a norvég határhoz közel egy óriási méretű lyukat fúrtak a földbe a szovjetek. Olyan nagyot, hogy ezzel abszolút rekordot állítottak fel.

Hirdetés

A lyuk – ami valójában egy központi fúrásból kiinduló több kisebb járatot jelent – legmélyebb pontja 12 261 méteren van.

Ez nemcsak azt jelenti, hogy ez a világ legnagyobb, ember által alkotott lyuk a bolygón, de mélyebb is, mint a világ legmélyebb pontja, a 11 034 méteres Mariana-árok. Az átmérője azonban alig nagyobb egy egyszerű tányérnál.

1970 május 24-én indult be a fúrógép, és egészen 1992-ig dolgoztak rajta az oroszok. A projektet végül ők is lefújták, de nem pénzügyi gondok miatt: a lyuk alján már 180 Celsius-fok volt a hőmérséklet, jóval magasabb, mint arra eredetileg számítottak a tudósok.

A lyukkal és a fúrás leállításával kapcsolatban terjedtek el a legvadabb teóriák.

Tudományos szempontból ami bizonyított és nagyon meglepte az akkori szovjet tudósokat:

A mélyben vizet tartalmazó sziklákat találtak, amit korábban lehetetlennek véltek, ugyanis egy ponton vízzáró kőzetréteg helyezkedik el.

Emellett megtalálták 14, addig ismeretlen mikroorganizmus-faj fosszíliáját, valamint arany-, réz- és nikkellerakódásokat is.

Sokak szerint azért kellett leállítani a projektet 1992-ben, mert a tudósok eljutottak a pokol kapujába, így nem mertek tovább fúrni.

Egy holland művész, Lotte Geevan leengedett a lyukba egy speciális, hőálló kamerát, ami furcsa zajokat rögzített – ez tovább táplálja az elméletet.

Hirdetés

Geevan azt nyilatkozta, a hangokat hallva rájött, milyen kicsi is ő, mert először érezte azt, hogy a bolygó alattunk él.

Egyesek szerint a pokolban rothadó lelkek gyötrelmes sikolya hallható a felvételen, mások szerint olyan, mintha a bolygó „lélegezne”.

És vannak, akik szerint az egész hamisítvány.

Ti mit gondoltok?

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.