CímlapsztorikEgészségünkTudomány

A rák a dínók korából származik: daganatot azonosítottak egy őshüllő több millió éves csigolyáján!

A rettegett betegség már az emberiség előtt jelen volt a természetben.

Egy evolúciós “átok”, lenne a rák, mely szabályozza a fajok túlnépesedését?

A tudósok új, minden eddiginél megdöbbentőbb elmélettel álltak elő!

Hirdetés

A Langerhans-sejtes histiocytosis (LCH) daganatot egy több mint 60 millió éve a mai kanadai Alberta tartomány déli részén élt dinoszaurusz fosszíliáin találták.

A Scientific Report tudományos folyóiratban közzétett tanulmány szerint ez a betegség nemcsak az emberre jellemző, hosszú evolúciós folyamaton ment át a dinoszauruszoktól az emberekig több mint 60 millió éven át.

Az izraeli kutatókkal együtt dolgozó észak-amerikai szakemberek, akik a közelmúltban tanulmányozták a fosszíliát, azonosítottak a fiatal dinoszaurusz két farokcsigolyáján két nagy lyukat, amelyet minden bizonnyal a daganat okozott.

A lyukak formája nagyon hasonlatos az LCH tumor által okozott lyukakhoz.

Ez a jóindulatú daganat, amely 2 és 10 év közötti gyermekek csontjait sújthatja, fájdalmat okoz és gyakran magától eltűnik.

Az izraeli kutatók a csigolyacsontokat mikro-CT-vel vizsgálták, amely néhány ezredmilliméteres felbontású felvételeket készít.

A kutatók rekonstruálták a daganat háromdimenziós képét és a hozzá vezető ereket, és a felvétel nagy valószínűséggel megerősítette, hogy a dinoszaurusz LCH betegségben szenvedett.

Ez a betegség nem egyenlő a rosszindulatú daganatokkal, melyek igazi halálos ítéletet jelentenek sokszor még a mai modern orvostudomány mellett is.

Ugyanakkor rávilágítanak, hogy a rák egyes ősi formái már az emberi faj jelenléte előtt is itt voltak a bolygón, egyes élőlényekben.

Hirdetés

Egyes tudósok szerint nem kizárt, hogy a rák egyfajta “evolúciós” fék, egy olyan tényező, mely akkor kezd elburjánzani, amikor egy adott faj a bolygón túlnépesedik.

Vagyis az evolúció “átka”, és egy populáció minél inkább elszabadul, annál inkább jelen lesz az új, egymást követő generációkban.

Ha valóban ez a magyarázat, az választ adna arra, hogy miért növekszik ma is drámaian a rákos megbetegedések száma az orvostudomány minden erőfeszítése ellenére…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.