CímlapsztorikEgészségünkTudomány

A rákot is el fogják pusztítani – ezt ígéri a koronavírus elleni vakcina feltalálója

Már az áttörés küszöbén vannak, az első rákbetegnek be is adták a csodaszert, amin Karikó Katalin dolgozott.

Véget vethet a rák ellen vívott évszázados küzdelemnek ami most zajlik.

Minden bizonnyel be fog kerülni a történelemkönyvekbe.

Hirdetés

Az áttörés már most jelentős, egerekben az áttéteket is elpusztították, most pedig már beadták az első emberi rákbetegnek is a csodaszert.

Özlem Türeci, aki a férjével, Uğur Şahinnal együtt alapította meg a német BioNTech vállalatot, a daganatos megbetegedések újfajta kezelésén dolgozott, amikor tavaly hozzájuk is eljutott a hír, hogy egy ismeretlen vírus fertőzte meg az embereket Kínában.

A házaspár épp reggelizett, amikor megszületett bennük a döntés, hogy a két évtizede kutatott technológiát alkalmazni fogják az új vírus ellen. 11 hónap múlva Nagy-Britannia engedélyezte a BioNTech mRNA vakcina használatát, amelyet az amerikai Pfizer gyógyszeripari óriáscég fejlesztett ki.

Egy héttel később az Egyesült Államok is engedélyezte a védőoltás országos szintű alkalmazását. Azóta világszerte többtízmillió ember kapta meg a Pfizer vakcináját.

A cég úgy tervezi, az újonnan szerzett erőforrásokat eredeti céljuk megvalósításának szentelik, vagyis hogy kifejlesszenek egy új, hatékony eszközt a rák kezelésére.

„Már számos különböző rákfajta elleni gyógyszerünk készült el az mRNA technológia alapján [amelyre a koronavírus elleni oltóanyag is épül – a szerk.]”

– mondta Türeci, a BioNTech főorvosa.

Ez az a rákvakcina, amin Karikó Katalin gőzerővel dolgozik a laborban.

Arra a kérdésre, hogy az mRNA technológia mikor állhat a rákbetegek számára is elérhetővé, Türeci azt mondta:

Hirdetés

„Ezt nagyon nehéz megjósolni az innovatív fejlődés során. De arra számítunk, hogy néhány éven belül a rák elleni oltásaink is eljutnak egy olyan helyre, ahol a betegek gyógyításának szolgálatába tudjuk állítani őket.”

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Ha tetszett, kövesd partnerünk tartalmait is!

Iratkozz fel a csatornára.

Ezzel egyúttal támogatod oldalunkat is.