CímlapsztorikEgészségünkTudomány

A tudósok szerint ezért kell félnünk a delta koronavírustól

Már a magas átoltottságú országokban is képes volt megborítani a teljes járványkezelést, és ez még a kisebbik gond…

Mi különbözteti meg ezt a mutánst a többitől, miért van okunk arra, hogy újra aggódni kezdjünk a koronavírus-járvány miatt? Ezekre a kérdésekre próbált választ adni Sam Fazeli, a Bloomberg egészségügyi szakértője.

Először is 40 százalékkal fertőzőbb, mint az alfa változat, amely eleve 50 százalékkal fertőzőbb, mint az eredeti, vuhani koronavírus.

Hirdetés

Ez világosan látszik a brit adatokon: a delta április elején a fertőzések egy százalékárért volt felelős a szigetországban, ami május közepére 70 százalékra ugrott. Így mostanra minden bizonnyal teljesen kiszorította az alfát.

A másik nagyon aggasztó körülmény, hogy a delta minden bizonnyal komolyabb megbetegedést okoz, mint az alfa, ami azt jelenti, hogy többen kerülnek miatta kórházba, annak ellenére, hogy a fiatalabbak körében pusztít.

A jó hír az, hogy ezt a tulajdonságát, mármint hogy súlyosabb betegséget okoz, mint a többi mutáns, egyelőre nem támasztják alá tudományos vizsgálatok, csak az esetek alapján következtetnek erre a szakértők.

A delta egyik meglepő tulajdonsága, hogy éppen az a mutáció hiányzik belőle, amely a többi változatnál gyengítette a vakcinák hatását, miután ellenállóbbá tette a vírust az antitestekkel szemben.

Tudjuk, hogy a delta kevésbé érzékeny a vakcinák hatására keletkező antitestekre, mint az alfa, és éppen annyira érzékeny, mint a béta.

Az angliai közegészségügyi hatóságok vizsgálata alapján a Pfizet/BioNTech és az AstraZeneca oltás első szúrása 30 százalékos hatékonyságú védelmet kínál a delta ellen, ami a Pfizer esetén 88, az Astránál 60 százalékra megy fel a második oltás beadása után.

Ez a védettség gyengébb, mint amit a vakcinák a korábbi változatokkal szemben kínáltak…

Az a körülmény, hogy a delta képes versenyt futni az oltások beadásával, utat nyit a rá épülő, még kacifántosabb, a vakcináknak még jobban ellenálló vírusváltozások kialakulása előtt.

Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy az oltások elég erős immunválaszt adnak a vírus támadására, és szinte biztosan megelőzik a komoly megbetegedést. Ugyanakkor senki sincs biztonságban az esetleges újabb mutációkkal szemben…

Hirdetés

Vagyis ha nem vigyázunk és nincs szerencséje az emebriségnek, hamarosan kezdődhet elölről az egész “cirkusz”…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.