CímlapsztorikEgészségünk

A végzetes igazság az étolajról: rákkeltő sejtgyilkos a konyhában, amit mindenki használ?

Egyre több tanulmány igazolja a legnagyobb félelmeinket.

Időzített bomba az egészség számára

Kevésbé ismert tény, de kvázi nyílt titok, hogy olajban sütni rendkívül egészségtelen.

Ráadásul nem csak a karcsú vonalaink kerülhetnek veszélybe vele… Ennél jóval többről van szó.

Hirdetés

Az egészségünkről, végső soron pedgi az életünkről.

Az étolajjal kapcsolatban egyre több negatív kutatás lát napvilágot, melyek azt hozzák ki, hogy károsabb, mint hittük.

Az étolaj egy alaposan feldolgozott termék és hidd el ez a feldolgozás nem éppen a fogyasztók javát szolgálja!

Olyannyira, hogy számos betegséget, elhízást, közérzetváltozást köszönhetünk a nemrégen még az egészséges táplálkozás alapjaként belénk erőltetett étolajnak.

Gyomorforgató eljáráson esik át az olaj

Az étolaj jellemzően napraforgóból, repcéből, vagy olivából készült. Ezekből a növényekből az olajt sajtolással állítják elő, azonban a sajtolt étolajnak számos hátránya van a gyártók szerint.

Az így nyert olaj azonban nem elég gusztusos színre, szagra, nem tartható el sokáig, ráadásul nem is költséghatékony, hiszen a sajtolási eljárás önagában nem képes a növény teljes olajtartalmát kinyerni.

Ezért hogy megfelelő mennyiségű szép aranyszínben csillogó olajt kaphassunk egy sor finomítási és kémiai eljárásnak vetik alá.

Az élelmiszeripar kapzsiságát remekül példázza, hogy hatékonyság növelése miatt egy Hexán nevű mérgező anyagot használnak. Ez egy kõolajszármazék – a benzin egyik összetevője is- amit Magyarországon a MOL Zrt. forgalmaz és az étolajgyártásban oldószerként használják, hogy több étolajat lehessen kivonni a préselvénybõl.

A hexán tünetei, amiről sokan nem tudnak

A hexán biztonsági tanúsítványán is olvasható miszerint a tünetek között fejfájás, depresszió, hányinger, felpuffadás, fáradékonyság, görcsök, bőrirritáció, ​anémia szerepel.

Hirdetés

Ezt az anyagot csupán azért használják, hogy segítségével 20%-al több olaj oldódjon ki a növényből….

Rákkeltő, sejtgyilkoló?

Egyre több független orvosi tanulmány születik a témában, ezeknek mindegyike azt mutatja, hogy étolajban sütés rendszeressége fokozott összefüggésben állhat bizonyos daganatos betegségek kialakulásával is.

Vagyis minél többször használja fel valaki ugyanazt az olajat, annál nagyobb eséllyel visz véghez rombolást a szervezetben.

De egyes feltételezések ennél is tovább mennek és azt állítják, hogy az olajban sütés-főzés eleve rákot okozhat nagy mennyiségben.

Ezek a tanulmányok még nem bizonyították 100%-osan a kapcsolatot, az összefüggést, de már a WHO hivatalos ajánlásában sem javasolja az olajban tocsogó ételek fogyasztását és az étolaj újrafelhasználását több sütéshez.

Egészségesebb alternatívák?

Sokak szerint az olajat nem lehet helyettesíteni, és valójában mindent főzni illetve grillezni kellene, noha az új kutatások már a grillezéssel kapcsolatban is komoly aggályokat vetnek fel.

A régi öregek a vidéki Magyarországon zsírral sütöttek és abban is konzerválták a dolgokat, és mégis képesek voltak évtizedeket verni mezőnyre, már ami a mai társadalom egészségi állapotát illeti.

A kókuszsírt szokták még emlegetni, mint egészséges alternatíva.

Bárhogy is döntesz, ha az olajban sütésnél is maradsz, mert ragaszkodsz hozzá, arra ügyelj, hogy minél kevesebbet használj. Az ugyanis egyre nyilvánvalóbb, hogy mennyire egészségtelen és veszélyes.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!