CímlapsztorikCukiságÉrdekes világ

A világ legveszélyesebb teaháza: még eljutni is életveszélyes, örök élmény marad ez az egyetlen csésze

Kevesen tudnak róla, és évente még kevesebben jutnak fel oda. A hely, ahol a teáért bizony szó szerint fenekestől fel kell forgatnunk a saját világunkat.

Cserébe elképesztő élmény ás lélegzetelállító látvány fogad, ezért is próbálják meg évente több ezren azt, hogy feljussanak a legendás teaházhoz.

Teaház a hegy tetején

Kína zegzugos, turisták által keveset látott hegyvidékeinek egyike egy érdekes titkot rejt. Egy teaház titkát. No, persze valójában nem valódi titokról van szó, de szeretik kissé túlmisztifikálni az effajta turistacsalogató helyeket.

Hirdetés

Ez esetben azonban maga a hely minden értelemben megérdemli ezt a túlzott misztifikálást.

A Shaanxi tartomány, Hua Shan öt hegyből álló hegyláncolatában található teaházhoz feljutni ugyanis ténylegesen embert próbáló feladat, nem akárki tudja teljesíteni.

Ez ugyanis nem egy egyszerű teaház egy szerpentin út mentén: hosszú és kanyargós út vezet a magaslatok fölé, néhol néhány centire a halált jelentős mélységtől, ahol csak biztosítókötelek – vagy azok sem – tartják az embert.

Hivatalosan is ez a világ legveszélyesebb teaháza.

Taoista templom és teaház, a megvilágosodás ösvénye

Hogy eljussunk a teaházhoz, melyet egy taoista templomban alakítottak ki, az út során rengeteg, sziklafalba vájt lépcsősoron kell felfelé haladni, majd egy, a sziklafalba erősített deszkákon kell végigsétálnunk úgy, hogy kapaszkodó vagy korlát csak a sziklában van, a másik oldalunkon csak a tátongó mélység.

A hegyláncolatot régóta tisztelik a kínaiak, a császárok rendszeresen tartottak a hegy lábánál ünnepségeket, ceremóniákat, de feljutni sokáig nagyon kevés embernek sikerült.

Habár a hagyomány szerint több császár is megparancsolta embereinek, hogy építsenek feljáratot a hegyre, ez végül csak a Kr.e. -i II. században, Tang dinasztia uralkodása alatt következett be.

Akkor szent helynek nyilvánították, és azóta építik a lépcsőket és sziklajáratokat, amelyeket csak a szerzetesek és az igazán elszánt zarándokok használtak. Hitük szerint ez a hely volt az alvilág istenének lakóhelye.

A világ legveszélyesebb kortyai

Az öt hegy formálta Hua Shan felülről nézve virág alakot formáz, és a taoista szerzetesek ezért mind az öt csúcsra építkeztek, hogy benépesítve azt, kiteljesedjen a minta.

Eleinte azért főztek teákat, hogy segítsék vele a szerzetesek napi meditációit, majd az évszázadok során külön hagyománya lett a finom italnak.

Hirdetés

Nem véletlen szokták mondani, hogy aki végigmegy az egészen, feljut a teaházba, megiszik egy csésze teát, az tulajdonképpen megvilágosodik.

Nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy bizonyos értelemben a környéken nem járatos turisták számára ezek a világ legveszélyesebb kortyai.

Nehéz ugyanis feljutni a teaházba, sokakat a hosszú út, másokat az akadályok, megint másokat a tériszony tántorít el egyes pontokat, vagy késztet végleges visszafordulásra.

Nem véletlen szokták mondani, hogy aki végigmegy az egészen, feljut a teaházba, megiszik egy csésze teát, az tulajdonképpen megvilágosodik.

Örök élmény a jutalma annak, aki egyáltalán feljut

A szerzetesek igyekeztek a szent helyet titokban tartani, hogy megmaradjon nekik, mikor szükségük van lelki magányra.

A hegy lábánál áll a Jáde Tavasz Kolostor, ahol hitük szerint az ősökkel és a túlvilági lényekkel tarthatják a kapcsolatot.

Az elmúlt évtiezdekben rengeteg baleset volt már az útvonal veszélyességéből adódóan.

A hegylánclatra, a mellette fekvő Huashan faluból induló Mennyei Lépcsősoron lehet kezdésként feljutni, mely az északi toronyba visz.

Innen egy drótkötélpályán közlekedő kabin segítségével lehet átjutni a déli torony alsó részéhez, ahonnan várja a bátor túrázót a több száz méteres mászóút, amely felvisz a hegy csúcsára, a templomhoz és teaházhoz.

Aki elég kitartó, nem fél, és nagyon odafigyel magára, az biztosan feljuthat. Ott pedig páratlan élményben lehet része.

Végső soron olyan ez a hely, mint a teakedvelők Mount Everestje. Aki járt már ott, az már volt a csúcson.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!