CímlapsztorikÉrdekes világ

A WHO minden oltás leállítását kéri 2022 végéig, különben katasztrófa lesz

Óriási fordulat… A WHO szerint azonnal “leállásra” van szükség, különben hatalmas baj lehet.

A WHO főigazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus is azt mondta szerdán, hogy ő “megdöbbent” vezető gyógyszergyártók azon kijelentésén, hogy a vakcina készletek elégségesek ahhoz, hogy mind az emlékeztető oltások és védőoltásokat is beadják azokban az országokban, ahol nagy szükség van erre, de jelenleg hiánnyal küzdenek

– írja az AP.

Hirdetés

-Nem fogok hallgatni, amikor a vállalatok és országok, amelyek ellenőrzik a globális vakcinaellátást úgy gondolják, a világ szegényeinek meg kell elégedniük a maradékokkal – mondta egy sajtótájékoztatón Genfben.

Tedros korábban szeptember végéig “moratóriumot” kért a harmadik oltásokra. Azonban a gazdag országok – köztük Izrael, Nagy-Britannia, Dánia, Franciaország, Németország, Spanyolország és az Egyesült Államok

– megkezdték, vagy tervezik, hogy beadják a harmadik oltást is a kétadagos vakcinákkal oltott embereknek, különösen az idős vagy gyenge egészségű embereknek.

A WHO vezetője azt mondta, hogy kapott egy üzenetet ami “világos támogatást” tartalmazott a legnagyobb gazdaságok egészségügyi minisztereitől, amiben megígérték, hogy segítik a WHO céljának elérését, hogy minden ország vakcinázza legalább az emberek 40 százalékát az év végéig.

Ezért ma a moratórium legalább az év végéig történő meghosszabbítását követelem, hogy minden ország beolthassa lakosságának legalább 40 százalékát

– mondta.

A WHO szerint eddig 5,5 milliárd koronavírus elleni vakcinát adtak be, de ezek 80 százaléka a felső- és közepes jövedelmű országokban volt.

Gazdag országok is felajánlották, hogy adományoznak 1 milliárd vakcina adagot más országoknak, de ennek csak 5 százaléka valósult meg.

A járványt csak úgy lehetne végleg megállítani, ha év végéig valamennyi fejlődő ország megkapná az oltásokat.

Hirdetés
Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.