CímlapsztorikTudomány

Agyat felzabáló kór terjed, világjárvány lehet belőle – megkongatták a vészharangot

Ismeretlen, a fiatalokat érintő neurológiai betegség terjed Kanadában, már a WHO is megkongatta a vészharangot.

“Senki sem tudja, hogy pontosan mi ez…”

Hirtelen ütötte fel a fejét és terjed

Folyamatosan nő azoknak a száma a kanadai New Brunswick tartományban, akik egyelőre egy olyan ismeretlen neurológiai betegségtől szenvednek, amely két éve ütötte fel a fejét, és a szakértők értetlenül állnak előtte.

Hirdetés

A hivatalos adatok szerint egyelőre 48 ember szenved a gyanú szerint az agyat támadó kórtól, ám a The Guardiannek névtelenül nyilatkozó egészségügyi források felhívják a figyelmet:

Mintegy 150 körül mozoghat a valós betegek száma, miközben további potenciális eseteket vizsgálnak.

A betegség riasztó tünetei

Főleg fiatalokat érint, és nagyon riasztó az egész, mert ilyen korosztályban az alábbi tüneteket soha nem figyelték meg szinte semmiylen betegségnél:

  • a rohamos testsúlycsökkenés,
  • álmatlanság,
  • hallucináció,
  • korlátozott kognitív képességek,
  • korlátozott mobilitás.

A feljegyzett betegeknek nem voltak korábbi betegségei, amelyek magyarázatot adnának a tünetekre.

A WHO aggódik

A WHO is figyeli egy ideje ezt a titokzatos betegséget és annak terjedését.

A kórságról szinte alig lehet valamit tudni.

Az egyik gyanított esetben egy férfi a demencia (feledékenység) és az ataxia (koordinálatlanság, „ügyetlenség”) tüneteit produkálta, a róla gondoskodó felesége pedig hirtelen alvászavaros lett, izomsorvardást tapasztalt, kialakultak nála a demencia tünetei, és hallucinálni kezdett. Állapota jelenleg rosszabb a férjéénél.

Hasonlóan járt a húszas éveiben járó ápolónő, aki egy harminc év körüli, magatehetetlen nőt ápolt. Az utóbbi időben a felvigyázó neurológiai funkciói rohamosan romlásnak indultak.

Egy másik esetben egy fiatal édesanya szinte egyik pillanatról a másikra mintegy 30 kilót fogyott, ugyancsak álmatlanság és hallucinációk kezdték el gyötörni. Az agytérképezés az előrehaladott agyi sorvadás jeleit mutatta.

Hirdetés

Mindenről New Brunswick egyik egészségügyi szolgáltatójának a munkatársa beszélt a brit lapnak. Elmondása szerint azért fordult a sajtóhoz, mert rendkívül aggasztónak találja azt, amilyen gyorsasággal az érintettek állapota leromlik.

Világjárvány is lehet belőle?

Egyelőre nem tudni, hogy mi les ennek az egésznek a kimenetele.

Aligha lesz belőle olyan fajta világjárvány, mint a koronavírus, mert a vírusokhoz képest bármi is ez, viszonylag lassan terjed.

De nincs rá kvázi gyógymód, és ha hónapok, évek alatt terjed el a bolygón, akkor is óriási bajban lesz az emberiség, mert a kórokozó gyakorlatilag hetek alatt elsorvasztja az agyat…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.