Érdekes világ

Asszonyság után itt a közjószág: mit gondol Orbán Viktor a gyerekekről?

Költői kép, népies szófordulat(kísérlet) vagy kőkemény közgazdasági valóság? Esetleg értsük szó szerint, ha a miniszterelnök közjószágnak tekinti a gyerekeket?

Orbán Viktor pénteki rádiós interjújában megint feladta a leckét, ami a mondanivalójának az értelmezését illeti. Az apropót az adta, hogy az interjú végén demográfiai kérdések jöttek szóba, ami büszkeséggel töltötte el a miniszterelnököt, hiszen, mint mondta: több a házasság, nő a gyermekvállalási kedv.

(Itt nyitnunk kell egy zárójelet olyan részletekről, amelyek a rádiós interjúba nem fértek bele. Igaz, hogy 2020-ban lakosságarányosan nézve 2016 óta a legjobb születési mutatót mérte a Központi Statisztikai Hivatal, de a népesség szinten tartásához szükséges 2,1-es teljes termékenységi arányszámtól rettenetesen messze vagyunk, 1,49-ről 1,55-re nőtt csak a mutató. Ráadásul 2020-ban összesen 139 549 magyar halt meg – ez a legrosszabb halálozási mutató 1999 óta. Összességében pedig százhúsz év második legrosszabb demográfiai eredményét hozta 2020.)

Hirdetés

Ahogy a Stern a héten megjelent interjúban személyes példákon keresztül próbált meg közelebb jutni Orbán Viktor társadalompolitikájához, úgy a Kossuth rádió interjújában is erős hangsúlyt kapott a személyes szál, a kormányfő ugyanis így fogalmazott:

„Nekem megadatott, hogy viszonylag fiatalon lettem kormányfő, sok gyermekem és unokám van, így érzem a jelentőségét annak, hogyan gondolkodnak az ország vezetői a jövőről: nemzedékekben kell gondolkozni. Ennek első számú feltétele, hogy megszülessenek ezek a nemzedékek.”

Majd – rácsodálkozva arra, hogy az országban állandóan vita robban ki arról, szabad-e a kormánynak kimondania, hogy a több gyerek jobb, mint az egy gyerek – így foglalta össze a gyerekvállalással kapcsolatos nézeteit:

A gyermek egy közjószág is, azon kívül, hogy saját személyes boldogsága minden szülőnek, egy érték. Akik ilyen életformát vállalnak, azokat támogatjuk.

Az emberi erőforrásról ezek szerint ugrottunk egyet a közjószágra, amely közgazdasági és elosztórendszeri szempontból bevett kifejezés ugyan, de létezik olyan érvelés, amely szerint a gyereket még ebben az értelemben sem kellene közjószágként kezelni.

Másrészt mennyivel jobban járna az egész ország, hogy a gyerekeket is embernek tekintenénk, és a már megszületettekről is emberhez méltóan gondoskodnánk.

Jelenleg a társadalom legszegényebb 30 százaléka neveli a magyar gyerekek több mint felét. Mintegy 500 ezer gyerek él jövedelmi szegénységben, 100 ezer gyerek él vécé és fürdőszoba nélküli, 470 ezer gyerek súlyosan deprivált lakásban.

Ki mit gondol erről?

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.