CímlapsztorikTudomány

Átléphetjük a katasztrófahatárt a WMO megkongatta a vészharangot

5 éve van háta az emberiségnek?! A WMO megkongatta a vészharangot, szerintük világkatasztrófa közeleg, több százmillió ember élete lehet veszélyben.

Nagyon nagy a baj a WMO szerint, ugyanis a küszöbén vagyunk egy olyan határértéknek, amit ha étlépünk, akkor már nincs visszaút.

És ez még a koronavírusnál is sokkal borzamasabb veszélyt kelt életre.

Hirdetés

A globális klímaválságot.

Ez az a határ, amelyen túl az emberi civilizáció létét veszélyeztető következményei lehetnek a globális felmelegedésnek. A világvége még nem jött el, de közeledünk felé.

A katasztrófa előjelei már érzékelhetők

Vészjósló előjel, hogy a számítások szerint a Föld légkörének felmelegedése a következő öt év valamelyikében eléri az 1,5 Celsius-fokot az ipari társadalom megjelenése előtti korszakoz képest.

Közel kétszeresére nőtt annak a valószínűsége, hogy a Föld légkörének felmelegedése a következő öt évben eléri azt a határt, amelyet az emberi civilizáció jövője szempontjából kritikusnak tartanak a tudósok

– írja a CNBC az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) legfrissebb előrejelzésére hivatkozva. Immáron nem 20 százalék, hanem 40 százalék annak a valószínűsége, hogy a Föld légköre a következő öt év legalább egyikében 1,5 Celsius-fokkal lesz magasabb, mint az ipari társadalom megjelenése előtti korszakban.

A WMO további előrejelzéseket is megfogalmazott.

Az egyik szerint 90 százalék annak a valószínűsége, hogy 2021 és 2025 között lesz egy olyan év, amelyben megdől az éves átlaghőmérséklet melegrekordja a Földön.

A következő öt évben Európa, az USA északi része, Kanada és Oroszország, illetve Afrikában a Száhil öv, azaz a sivatagot és a szavannát elválasztó sáv esősebb időjárásra számíthat, az Atlanti-óceán térségében több trópusi ciklon alakulhat ki a közelmúlt időjárásával szemben.

Globális éhenhalást is hozhat

Nem csupán a statisztikáról van szó – mondja Petteri Taalas, a WMO főtitkára, hanem a következményekről is.

Hirdetés

A magasabb hőmérséklet több olvadó jeget eredményez a sarkokon, ami magasabb tengerszinthez és hőhullámokhoz vezet.

Ez hatással van az élelmiszer-ellátás biztonságára és a fejlődés fenntarthatóságára is.

Ez pedig globális szintű élelmiszerhiányt hozhat.

Ha nem készülünk fel ezekre, akkor az egész világon víz és élelmiszer szűkében lehetünk, ami nem csak népvándorlást fog eredményezni, hanem nagy háborúkat a fennmaradó erőforrásokért.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.