Érdekes világTudomány

Áttörés a rákkezelésben: forradalmat hozhat egy új eljárás

Apró féregszerű, mégis emberek millióit mentheti meg a ráktól – sokan forradalomról beszélnek.

Egy vékonyka féregre hasonlító robot képes mélyen behatolni a tüdőbe, hogy felismerje a rák korai jeleit és kezelje is a beteget.

A Leeds-i egyetem tudósai szerint a mindössze 2 milliméter átmérőjű, ultrapuha szerkezetet mágnesek vezérlik, és a legkisebb hörgőcsövekhez is hozzáférhet.

Hirdetés

A tudósok úgy vélik, az új találmány forradalmasíthatja a tüdőrák kezelését, mivel pontosabb, személyre szabottabb és lényegesen kevésbé invazív megközelítést tesz lehetővé.

Erről a Nature Communications Engineering folyóiratban megjelent tanulmányban számoltak be.

A leedsi STORM Lab mérnökökből, tudósokból és orvosokból álló csapata által létrehozott mágneses, csápszerű robotot egy holttest tüdején tesztelték, és

felfedezték, hogy 37 százalékkal mélyebbre tud menni, mint a hagyományos berendezések, miközben kevesebb szövetkárosodást is okoz

– számolt be Pietro Valdastri professzor, a kutatás egyik vezetője és a STORM Lab igazgatója az egyetem híroldalán.

„Ennek az új megközelítésnek az az előnye, hogy specifikusan az anatómiához igazodik, puha, illetve mágneses úton teljesen alakítható.

Ez a három fő jellemző potenciálisan forradalmasíthatja a testen belüli navigációt”

– tette hozzá a professzor.

A tüdőrákszűrő programok javították a túlélési arányokat, de azt is hangsúlyozták, hogy a betegek gyorsabb diagnosztizálásához és kezeléséhez nem invazív módszerekre van szükség

Hirdetés

– számolt be róla a Study Finds.

A leedsi kutatócsoport azt állítja, a mágneses csáprobot – amellett, hogy javítja a navigációt a tüdőbiopszia során – sokkal kevésbé invazív kezelést is lehetővé tehet.

Ez utat nyit az egészségügyi szakemberek számára, hogy csak a rosszindulatú sejteket célozzák meg, megőrizve az egészséges szöveteket és szerveket.

A kutatók most a humán kísérletek megkezdéséhez szükséges adatok összegyűjtésén dolgoznak.

Olyan módszereket is vizsgálnak, amelyekkel egyszerre két, független mágneses robotot lehet irányítani, így az egyik egy kamerát manőverezhet, a másik pedig egy lézert irányíthat a daganatok eltávolítására.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!