Tudomány

Az 5 legerősebb méreg a Földön: van amelyikből elég egy kávéskanálnyi egy város kiirtására

Sosem találnátok ki, mi a leghalálosabb méreg az összes közül: Az USA járványügyi hatósága, a Centers for Disease Control and Prevention ezt már a 6 legveszélyesebb („A kategória”) bioterrorizmus hatóanyag közé sorolja.

Az alábbiakban bemutatunk növekvő sorrendben öt halálos mérget, melyek mindegyike legalább százszor mérgezőbb, mint a cián, az arzén vagy a sztrichnin.

Ricin

Halálos adag: 22 mikrogramm/kg

Hirdetés

A ricinus, latin nevén Ricinus communis magjából vonható ki a ricin, mely fehérje rendkívül mérgező hatása mellett allergiás reakciókat is okozhat.

A toxicitásának mértéke nagyban függ a szervezetbe jutás mikéntjétől, más-más hatást válthat ki, ha táplálékkal együtt, belélegezve vagy beinjektálva fejti ki hatását.

A ricin okozta halálos dózis minimuma ember esetében körülbelül 500 mikrogramm, de 70 mikrogramm is képes az élet kioltására. A fegyverként is használható mérget a biológiai fegyverek egyik hagyományos hatóanyagaként is felhasználják.

Nevezetes felhasználása: Ricint használtak a Londonba száműzött Georgi Markov bolgár disszidens ellen elkövetett nevezetes terrorcselekménysorán.

VX

Halálos adag: 140 mikrogramm/kg (becsült érték)

Az egyetlen szintetikus vegyület az első ötben, a VX, szerves foszforsav-észterek közé tartozó idegméreg. A VX jelentése venomous agent X vagyis „mérgező anyag X”. Az 1950-es évek elején rovarölő szerekkel kapcsolatos kutatásából derültek ki hatásai, de túl mérgezőnek bizonyult a mezőgazdaságban való felhasználáshoz.

Hatásmechanizmusa: A VX azáltal fejti ki hatását és okoz halált, hogy megzavarja az idegi üzenetek átvitelét a sejtek között, amihez egy acetilkolin nevű molekulára van szükség. Miután az acetilkolin átadta üzenetét, egy acetilkolin-észteráz nevű enzimkatalizátorral le kell bontani, különben továbbra is továbbítja az üzenetet. A VX és más idegi ágensek megakadályozzák ennek az enzimnek a működését, így az izomösszehúzódások kontrollálhatatlanok lesznek, és fulladás következtében bekövetkezik a halál.

Batrachotoxin

Halálos adag: 2 mikrogramm/kg

Sokszor láthattuk filmekben és olvashattuk könyvekben, ahogy a dél-amerikai indiánok méreggel átitatott nyilakat kilövő fúvócsöveket használnak zsákmányuk levadászására. A nyilak átitatására szolgáló legismertebb méreg a Curare, melyet növényből nyernek ki. A legmérgezőbb és egyben a leghalálosabb azonban az apró békák bőréből származó Batrachotoxin.

Hirdetés

A nyugat-kolumbiai bennszülött indiánok összegyűjtik ezeket a békákat, az aranyszínű Phyllobates terribilist, azaz a Rettenetes nyílméregbékákat és a valamivel több színt felmutató Phyllobates bicolort, azaz a Feketelábú nyílméregbékákat, majd tűz fölé helyezik, hogy a békák kiizzadják mérgüket. Az LD50 körülbelül 2 mikrogramm/kg, ami azt jelenti, hogy egy két szem konyhasó méretű mennyiség emberi élet kioltására is képes.

Hatásmechanizmusa: A batrachotoxin azáltal öl meg, hogy megzavarja az izmok és idegek sejtjeiben lévő nátriumion csatornákat, szétfeszítve azokat, így nem tudnak bezáródni. A Na+-ionok folyamatos áramlása végső soron szívelégtelenséget eredményez.

Érdekes módon ezeknek a fajoknak a fogságban született békái nem mérgezőek, ami arra utal, hogy a méreg az étrendjükből származik.

Maototoxin

Halálos adag: 50 nanogramm/kg

Számos erős tengeri méreg létezik, mint például a Saxitoxin, amelyek gyakran szennyezett kagylók elfogyasztása útján okoznak mérgezést. Ezek gyakran a tengerben káros algavirágzással járnak.

Ezen anyagok közül a maitotoxin a leghalálosabb, LD50-értéke körülbelül egy nagyságrenddel kisebb, mint a batrachotoxin. Dinoflagellát alkotja, ami egyfajta tengeri plankton, szerkezete nagyon bonyolult, ami hatalmas kihívás elé állítja a szintetikus vegyészeket. A szervezetbe kerülhet például olyan zátony közelében elő hal elfogyasztásával, melyben e plankton kiváltotta hatását. Ez a ciguatera halmérgezés (CFP), mely LD50-értéke 50 nanogramm/kg.

Hatásmechanizmusa: A maitotoxin egy kardiotoxin, hatását úgy fejti ki, hogy fokozza a kalciumionok áramlását a szívizom membránjában, ezzel szívelégtelenséget okozva.

Botulinum Toxin

Halálos adag: 1 nanogramm/kg

Ez a toxin a ma ismert egyik leghatásosabb méreganyag, csupán 30 pikogramm testsúlykilogrammonként már halált okoz. A botulinumtoxin, gyakran használt nevén botulotoxin, rövidítve pedig botox vagy BTX a Clostridium botulinum anaerob baktérium és rokon fajai által termelt exotoxin.

Először a 18. század végén Németországban azonosították ételmérgezés okozójaként a helytelenül elkészített kolbász (latinul, botulus) miatt.

Az egészségügyben különböző spasztikus izomelváltozások miatti mozgászavarokban használták legelőször a botoxot, melyet az igen nagy dózisban az izmokba juttattak. A kozmetikában az arc ránctalanításához használják, főként az arc legfelső harmadában.

A biológiai eredetű toxinok a biológiai fegyverek közt az egyik legveszélyesebb anyag. Az USA járványügyi hatósága, a Centers for Disease Control and Prevention a 6 legveszélyesebb („A kategória”) bioterrorizmus hatóanyag közé sorolja.

Hatásmechanizmusa: Megakadályozza az acetilkolin neurotranszmitter exocitózisát a végbunkónál. Ez a baktériumi fertőzés botulizmust is okozhat, amely ugyan ritka, de potenciálisan halálos betegség.

Forrás: biove.hu

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!