Egészségünk

Az agy kannabisz receptorait aktiválja a szeretet – elképesztő felfedezést tettek a tudósok

Mi történik, ha a “szeretet hormonok” és a “boldogság molekulák” összeütköznek?

Ugyanaz, mint amikor kannabiszt fogyaszt a szervezet – állítja egy friss tanulmány.

A University of California Irvine (UCI) kutatói megállapították, hogy az oxitocin – amit gyakran neveznek a “szeretet hormonnak” a jó érzések miatt amiket okoz társadalmi interakciókban – azáltal képes fokozni az örömöt, hogy az agy kannabisz-szerű kannabinoid neurotranszmittereit stimulálja.

Hirdetés

“Miért van az, hogy a társas állatok – velünk együtt – élvezik a saját fajtájuk társaságát?

A tanulmány neurobiológiai szempontból foglalkozik ezzel a kérdéssel,” magyarázza Daniele Piomelli, a kutatás vezető szerzője.

Ez az első kutatás, ami megállapítja az oyxtocin és az anandamid, a “boldogság molekula” közötti kapcsolatot.

Az UCI kutatói egereken végezték a tanulmányt, elemezve azokat, amiknek hagyták hogy másokkal érintkezzenek, és amik izolálva voltak.

“Egy neurális mechanizmust mutatunk be [a tanulmányban], amely erősíti a társadalmi érintkezést:

Ez a mechanizmus az agy egy bizonyos területén lokalizálódik (a nucleus accumbens), és két fő játékost foglal magába,” mondja Piomelli az eredményekről.

“Az oxytocin nevű kis fehérje, amit a hipotalamusz neuronjai termelnek, serkenti egy molekula, az anandamid termelődését, ami fokozza a szociális interakciók élvezetét annak a receptornak az aktiválásával, amit a kannabisz hatóanyaga is aktivál.”

Míg a kutatás az autizmusra fókuszál – a szociális érintkezés iráni érdeklődés hiányára, ami a betegség “fő jellemzője” – az eredmények kiemelik annak lehetőségét, hogy az anandamid lebomlás blokkolása és az oxitocin löket, amik megkönnyítik a személyes interakciókat.

A hormon szerepe az autizmus ilyen szempontból történő javításában volt az, ami egy oxitocin orrspray megalkotásához vezetett.

Hirdetés

Egy kis ausztrál tanulmány, ami ezen a héten jelent meg megállapította, hogy a résztvevőknél – 3-8 éves gyermekek – a spray használatának 5 hete alatt jelentős változások következtek be a szocializálódásban, ami tovább utal arra, hogy a szerelem hormon tulajdonságai jelentős hatást okoznak.

Más tanulmányok azt találták, hogy az oxitocin növeli az önbecsülést és azt az érzést, hogy képesek vagyunk kontrollálni az életünket, valamint csökkenti a nassolásra való hajlamot.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.