CímlapsztorikTudomány

Az egész járványt újraindíthatja az Európába megérkező Indiai dupla mutáns

Még a vakcinák sem jók ellene a jelek szerint, és India után már Nagy-Britanniából is több tucat esetet jelentettek. Nagy a baj, ha ez ide begyűrűzik, nem hagyja állva az egészségügyet!

A brit egészségügyi hatóságok szakemberei még értékelik, hogy a koronavírus új változata, amelyet Indiában fedeztek fel először, fertőzőbb-e a korábbi mutánsoknál és ellenáll-e az oltásoknak.

A vizsgálatokat azért rendelték el, mert 77 olyan fertőzést jegyeztek fel az Egyesült Királyságban, amelyet ez a vírusvariáns okozott

Hirdetés

– jelentette a Financial Times. Susan Hopkins, az angol közegészségügyi hatóság vezető munkatársa arról számolt be, hogy egyelőre nincs elegendő adat ezeknek a kérdéseknek az eldöntésére, ezért nem tudják, hogy pontosan mivel állnak szemben.

Ennek megfelelően az úgynevezett B.1.617 változatot, amelyet felelősnek tartanak azért, hogy Indiában az elmúlt hetekben felpörögtek a fertőzések, „vizsgálat alatt lévő” vírusmutációnak minősítik.

Hopkins szerint egyelőre még abban sem biztosak, hogy a brit társadalomban terjed-e az új változat, így ezt is vizsgálat tárgya.

A legtöbb esetben ugyanis Indiából hazatérőknél mutatták ki, vagy olyanoknál, akik karanténban voltak. Az utóbbiak esetén a második vagy a nyolcadik napon találtak rá a kórokozóra.

Indiában felpörgette a járványt és ki tudja mire képes

Az idegességet az okozza, hogy Indiában felpörgette a járványt az új mutáns. Az elmúlt hét végén például a 1,4 milliárd lakosú országban több mint 261 ezer új fertőzést regisztráltak és 1500-an haltak bele a koronavírus-betegségbe.

Nem véletlen, hogy a munkáspárti ellenzék győzködi Boris Johnson miniszterelnököt, hogy mondja le Indiai látogatását.

A tudósok egy része azt kéri, hogy tegyék az országot tiltólistára, azaz arra a listára, amely országokból tilos beutazni az Egyesült Királyságba.

Nem lesz semmi baj(?)

George Eustice környezetvédelmi miniszter szerint viszont felesleges óvni a kormányfőt az utazástól.

Szerinte megfelelő a vizit időzítése, miután fontos, hogy a gazdasági és politikai kapcsolatok valamilyen szinten fennmaradjanak. Szerinte elegendő, ha megteszik a szükséges elővigyázatossági intézkedéseket.

Hirdetés

A szigetországban megnövelték a teszteléseket, aminek köszönhetően például felfedezték az első dél-afrikai vírus okozta fertőzést, ám a közegészségügyi szakemberek úgy látják, hogy vannak pozitív fejlemények.

A fertőzések száma 2020 szeptembere óta a legalacsonyabb szintre csökkent.

Hopkins szerint ugyanakkor két-három hétre van szükség, hogy láthassák a tendenciákat.

Így jelenleg még azt is korai megmondani, végrehajtható-e a kormány terve, miszerint május 17-én lehetővé tennék a vendéglátó helyek belső helyiségeinek megnyitását.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.