CímlapsztorikEgészségünkÉrdekes világ

„Az Elf Bar veszélyes, mert pont azt teszi függővé, aki előtte nem dohányzott”

Kiadták a vörös kódot a szakértők az elf barra! Rájár a rúd a manórúdra!

Az elsősorban a tinik köréban divatos Elf Bart a klasszikus dohányosok nem fogják használni, de sok olyan igen, aki eddig aki soha nem dohányzott, akik gyorsan nikotinfüggővé válnak

– hangsúlyozza Toldy Schedel Emil, kardiológus, a Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója, a Magyar Ártalomcsökkentő Egyesület elnöke.

Hirdetés

A NAV nagy erőkkel próbál fellépni ellene, a szülők, pedagógusok nem is nagyon hallottak róla, a tinik körében népszerű influenszerek pedig arról osztják az észt, hogy az Elf Bar kevésbé káros az egészségre, mint a hagyományos cigaretta.

Magyar Ártalomcsökkentő Egyesületben abból indulunk ki, a világon több mint egymilliárd, Magyarországon kétmillió emberi nikotinfüggő, dohányzik, ami kardiovaszkuláris és daganatos megbetegedések szempontjából súlyos statisztika.

A leszokást segítő eszközök és terápiák pedig nem mindig sikeresek.

A „rajongói” szerint az elektromos cigi és az Elf Bar nem olyan mérgező, mint a sima cigi.

Csakhogy ez egy súlyos tévedés vagy csúsztatás.

Az ártalomcsökkentő eszközökről ugyanis mindent tudnunk kell.

Tudjuk, hogy mennyivel más az abból szívott füst vagy gőz összetétele a klasszikus dohányfüsthöz képest, milyen anyagok vannak benne, ami a klasszikus dohánytermékben nincs benne, azok milyen dózisban mit tudnak okozni.

Az Elf Barról nem tudunk igazából semmit. Színes, szagos nikotintermék, de nincsenek ellenőrzött vizsgálataink arról, hogy mennyi a nikotintartalma, hogy milyen az ízesítő – és az egyéb anyag tartalma.

A ráírt – tehát nem bevizsgált – információk szerint van olyan, aminek a nikotindózisa 50-60 cigarettának felel meg. Ez nem kevés!

Hirdetés

És azt se felejtsük el, hogy ez egy trendi eszköz. Amikor ártalomcsökkentésről vagy dohányzás-leszoktatásról beszélünk, akkor alaptézis, hogy ne legyen új belépő a nikotinfüggők piacán.

Pont azoknak szól a kinézete, a trendisége, az ízvilága alapján, akik eddig nem voltak függők, nem használtak nikotinterméket. Innentől kezdve egyértelműen „ki kell rakni a stop jelet”.

Pont azokat az ízvilágokat használja az Elf Bar is, amikről az e-cigarettákkal kapcsolatos kutatások során már bebizonyosodtak, hogy nem a leszokásban segítenek, hanem új belépőket hoznak.

Létrejött és terjed tehát egy olyan termék, amit egy klasszikus dohányos nem fog használni, de használni fog az, aki soha nem dohányzott.

Nikotinfüggővé tesszük vele a használóit.

Bár vannak, akik azt mondják, hogy ez egy egészségesebb termék, mint a cigi, de mi azt állítjuk, hogy a semmihez képest nincs olyan, hogy a nikotin egészségesebb.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.