Misztikum

Az elveszett római légió: amikor egy egész hadsereg tűnt el nyomtalanul

A történészek sem tudják rá a magyarázatot…

Hogyan válhatott kámforrá közel 5000 katona?

Az ember nem gondolná, hogy el lehet veszíteni egy római légiót. Vagy akár többet is.

Hirdetés

Hiszen itt több ezer emberről volt szó, egyes becslések szerint ötezren is lehettek, akik közül aztán családjaik soha többé nem hallottak újra.

A történészek a mai napig vitatkoznak azon, hogy hol, mikor és hogyan tűnhetett el két római légió, a Kilencedik és a Huszonegyedik, vagy hivatalos nevükön, a Legio IX Hispania és a Legio XXI Rapax.

Válaszok azonban nincsenek a kínzó kérdésekre, csak furcsábbnál furcsább magyarázatok.

Már, ha eltűntek egyáltalán.

Első írásos említésük i.e. 90-ből származik, amikor nagyon úgy tűnik, hogy a Kilencedik Légió részt vett Asculum ostromában.

Britanniai ténykedésüket részben rekonstruálni tudták: i. sz. 60 körül Lincolnban állomásoztak, itt szolgálatban meghalt katonák sírkövei maradtak fent, 70-re Yorkba mentek, ahol szintén sírköveket, valamint egy oltárt találtak ottlétük bizonyságaképpen.

A légió kétségkívül részt vett a Julius Agricola irányítása alatti sikeres észak-britanniai hadjáratokban, és katonái biztosan ott voltak a Mons Graupius-i döntő győzelménél valahol Észak-Skóciában, 83 táján.

Ezután visszatértek Yorkba, ahol felépítették az Ouse-folyó feletti új kővár egyik kapubejáratát a mai York katedrálisa helyén 107-108-ban.

Ezután néma csend, a becslések szerint legalább 2500 férfi tűnt el a történelem homályában.

Hirdetés

Különböző elméleteket találtak ki a kilencedik légió utolsó éveinek és eltűnésének magyarázatára.

Egészen mostanáig általánosan elfogadott vélemény volt, hogy a légió Britanniában tűnt el, talán a tartomány északi határának nehézségei kapcsán i. sz. 115-117 között, és azt is tudni lehet, hogy az új császár, Hadrianus egy másikat, a legio VI Victrixet küldte Britanniába 122-ben, valószínűleg a kilencedik helyettesítésére.

Az ufóktól kezdve egészen a föld alatt élő, ismetretlen civilizéációt alkotó vakondemberekig terjedtek a magyarázatok a légió eltűnésével kapcsolatban.

Sőt, egyes elméletek felvetették azt is, hogy a felszín alatti, a kontinensek alatt futó titkos alagutakon át akartak vágni, azonban elnyelte őket a mélység.

Ezen alagutak egy része valóban létezik, megtalálták őket Európa alatt, Edrstall barlangok néven egy szakaszát már fel is tárták.

Még mindig vannak olyan részei, amik a mélybe nyúlnak és ki tudja, hol végződnek.

A kontinensek alatt futó titokzatos alagutakban ugyanis állítólag alvilági démonok laktak, egy ismeretlen civilizáció.

Egy másik elmélet szerint a légió a brit sziget északi részén lévő skót ködbe menetelt, és egyszerűen nem tért vissza.

Megint egy másik teória felveti az úgynevezett térkapuk létezését: talán egy ilyen téridő alagútba sétálhattak be mindannyian, mit sem sejtve arról, hogy egy másik időben és világban ragadnak…

Újabb bizonyítékok szerint a légió vagy legalábbis annak egy része egy ideig a nijmegeni helyőrségben szolgált Germania inferior provinciában, de ennek az átmeneti időzésnek a dátumát nem tudták pontosítani.

Egyesek szerint a légió ezután még keletebbre indult, Cappadociába, az Eufrátesz menti határvidékre vagy akár Júdeába, és ott oszlott fel.

Azonban a mai napig nem tudni pontosan, hogy mi történt velük.

Akármi is az igazság, azt talán sosem tudjuk meg, de az sokak szerint nagyon furcsa, hogy soha egyetlen személy sem vallotta később azt, hogy egykor az elveszett légió tagja volt.

Mintha közülük tényleg mindenki elveszett volna…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.